Pe 23 iunie, Tuluceștiul a găzduit un eveniment care deja a devenit marcă a comunei, ”Sărbătoare la Brateș”, organizat de Primărie și Consiliul Local
Evenimentul s-a desfășurat în premieră pe stadionul construit exclusiv din fonduri proprii şi dat în folosință cu trei ani în urmă. Aleile care conduc spre locul ales pentru sărbătorire erau doar pietruite, fiind parte dintr-un program de canalizare urmat de asfaltare. Primarul proaspăt reales de peste 74 la sută dintre săteni, Petrică Bratu, a început sărbătoarea, premiind, într-un spaţiu mai restrâns, cuplurile care au împlinit 50 de ani de conviețuire.
Pe scenă, în aplauzele mulțimii, care a depășit 5.000 de spectatori, primarul a premiat echipa locală de fotbal juniori pentru merite sportive. Oaspeți le-au fost și președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, dar și alți colegi primari, Costel Manolachi de la Vânători și Mihăiță Măncilă de la Pechea, precum și Alexandru Boaghi, primar al comunei Sireți din Republica Moldova.
Sărbătoarea, văzută de la prezidiu
Președintele Costel Fotea a salutat invitații la scenă deschisă, a remarcat prestația primarului Bratu, atât în absorbția de fonduri europene, cât și în servirea eficientă a intereselor comunei. Costel Fotea a adresat un mesaj și ziarului "Viața liberă", asigurându-ne și pentru actualul mandat de deschidere și colaborare cu jurnaliștii: ”Am venit să ne bucurăm de sărbătoarea comunei Tulucești, de oamenii ei, de sărbătoarea de Rusalii, una la care vin de foarte mulți ani. Îl felicit pe domnul primar pentru ce a făcut din sărbătoarea care aduce aici artişti de top”.
La rândul său, primarul Petrică Bratu a explicat schimbările intervenite în această ediție: ”Anul acesta am schimbat cumva activitatea începută în 2009, dar oprită timp de trei ani, în pandemie. Am reluat-o cu rezultate deosebite, acum e mai frumoasă decât ce se întâmpla în fața Căminului Cultural, avem acest spaţiu generos, unde ne putem bucura împreună".
Iată de ce evenimentul a fost un succes
Prezentarea a fost magistral susținută de actorul Paul Buța care a făcut din fiecare secvență a prestației sale pline de umor, carismă personală și cunoaștere, un act de strălucită avocatură în folosul păstrării și cuminecării folclorului autentic național.
Invitat special a fost Andra, însoțită de un grup de adolescenți foarte talentați, fani ai artistei din toată țara, unii fiind veniţi chiar și din Marea Britanie.
Cadrele didactice coordonatoare de la Școala din Tulucești, Luminiţa Alecu, Aurelia Frunză, Cătălina Donose şi Nicoleta Oprea-Stan, au pregătit cu copiii un dans popular și unul modern, pe o melodie veselă.
Diana Matei a cântat muzică lăutărească, una care nu a parcurs toată distanța până la manele, având texte bine racordate la limba română corectă și fiind ritmată într-un diapazon bine temperat. A fost secondată muzical de taraful Cleante, impecabil ca muzică de acompaniament, dar care, în momentele de dinaintea recitalului, a susținut preț de câteva, prea scurte minute, o adevărată probă de excelență, pendulând controlat între jazz rroma și cafe-concert, într-un mod de o elevată muzicalitate care parcă pregătea apariția scenică a unui Andre Rieu.
”Acum 18 ani am creat grupul Cleante în numele tatălui meu decedat, după ce am cântat în toată lumea. Cânt de la 14 ani. Am debutat cu Romica Puceanu, în «Israil», cum spunea ea, în 1985. Am cântat cu Demis Roussos şi cu Michael Bolton. Nu toate manelele sunt rele, nici străine de cultura noastră. Folclorul românesc vechi nu-l exclude pe cobzarul Anton Pann, un expulzat, preot turc la origine. De acolo sunt manelele. Preoții cântă în biserică muzică bizantină. Mulți preoți scriau o poezie și o dădeau țiganului s-o cânte, apoi acuzăm maneaua că nu e muzică românească”, declară Marian Cleante, în apărarea genului muzical pe care îl abordează.
Brateșul vălurește la Tulucești în ritmuri strict naționale
Raluca Radu a luat în stăpânire scena și publicul cu vocea impecabilă, fiind prezentată de maestrul Buța ca un artist cunoscător al folclorului. A povestit despre artistă că a îndrăznit, într-un moment televizat, să-l contrazică pe însuși Grigore Leșe, mentorul ei, referitor la chiuiturile care ar fi în Moldova executate de femei, spre deosebire de alte zone în care bărbații au privilegiul exclusiv al chiuiturii atât în propria bătătură, cât și la horele sătești străvechi.
Au mai performat ansamblul Doina Covurluiului, Cristi Dules și basarabeanca absolventă de Conservator, Alexandrina, cea care l-a făcut pe maestrul Buța să glumească la scenă deschisă, spunând că e atât de frumoasă, încât regretă că e căsătorit.
Sărbătoarea s-a încheiat cu promisul foc de artificii la Tulucești.