În perioada 18-20 iulie, Asociația Culturală pentru Tradiții și Obiceiuri Românești „Vatra”, alături de administraţia comunei Tulucești, organizează o cercetare folclorică de teren și un simpozion cultural dedicat valorificării tradițiilor din zona de sud-est a României.
Evenimentele se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea patrimoniului imaterial și a culturii naționale în România și Republica Moldova” - KULtura, demers transfrontalier menit să păstreze și să promoveze tradițiile comune celor două țări.
„Avem deosebita plăcere de a vă invita să participați în data de 20 iulie 2025, ora 10.00, la Simpozionul Cultural „Omule, pomule!” organizat la Gospodăria Tradițională „Vatra cu dor” din Șivița, comuna Tulucești, județul Galați” - este invitația transmisă de organizatori.
Evenimentul are ca scop principal documentarea și promovarea obiceiului „Pomul de Sf. Ilie”, ritual unic în România, care încă se mai păstrează în comunitățile din jurul lacului Brateș. Acest obicei reprezintă o formă de comemorare a celor trecuți în neființă, printr-o ceremonie specifică, desfășurată anual în ziua de Sfântul Ilie, pe 20 iulie.
„Activitatea face parte din demersul nostru de includere a acestui obicei în Registrul Național al Patrimoniului Cultural Imaterial”, precizează reprezentanții Gospodăriei Tradiționale „Vatra cu Dor”.
Proiectul „KULtura” este finanțat de Uniunea Europeană și are o durată de implementare de 18 luni.