Ministrul Agriculturii: Fermierii care au între 5 şi 30 de hectare de teren vor primi 175 euro/hectar

Ministrul Agriculturii: Fermierii care au între 5 şi 30 de hectare de teren vor primi 175 euro/hectar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care deţin terenuri de 5-30 hectare ar putea beneficia de sprijin de la stat sub forma unor plăţi redistributive, primele calcule ale Ministerului Agriculturii arătând că suma pe care o va primi un fermier ajunge la 175 euro/ha, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin.

"Plata redistributivă este un concept nou care va fi introdus şi care pune accent pe ajutorarea fermierilor care au până în 30 de hectare de teren. Un pachet care rămâne la latitudinea statului membru, alocarea financiară anuală care să meargă la plata redistributivă. România a ales -şi cred că asta este varianta finală- ca 7,5% din alocarea financiară anuală (de exemplu în 2015 va fi de 1,6 miliarde de euro) să meargă spre plata redistributivă", a afirmat Constantin.

Pentru suprafeţele care depăşesc 30 ha sprijinul va fi de 150 de euro.

"Plata redistributivă, pe simularea pe care am făcut-o, arată că punând în calcul şi ajutoarele naţionale de tranziţie şi sigur dacă un fermier îndeplineşte şi condiţiile de înverzire poate primi în anul 2015 175 de euro pentru 30 de hectare şi 150 de euro pentru restul hectarelor", a spus Constantin.

Discuţiile vizează acordarea acestor plăţi redistributive pentru cei care au între 5 şi 30 de hectare, nu şi pentru cei care între 1 şi 5 hectare, întrucât ministerul vrea să stimuleze asocierea fermierilor, cu scopul creşterii competitivităţii agriculturii.

Ministrul Agriculturii a arătat că politica autorităţilor este sprijinirea mai mult a firmelor mari şi mai puţin a celor mici, pentru că finanţarea fermelor de subzistenţă nu are efecte importante.

"Vrem să scoatem fermele mici să le ducem în zona de productivitate, să le aducem de la 2-3 capete la 20 capete, de la 1-2 hectare la 20-50 de hectare. Nu a dus la nimic sprijinirea fermelor mici, de aceea nu sunt dispus să mai finanţăm aceste sectoare din zona de subzistenţă. Cei peste 400 milioane de euro alocaţi pentru aceste ferme mici ar trebui să fie acordate pentru alte măsuri, care au efecte. Vor fi costuri politice pentru cei care vor lua această măsură, dar îmi asum acest risc", a mai spus Constantin.

Citit 1280 ori Ultima modificare Joi, 26 Septembrie 2013 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.