Astăzi este Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

Astăzi este Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Veşnicia s-a născut la sat", spunea L. Blaga - a început cu femeia şi ar sfărşi în absenţa ei.

Zi de sărbătoare pentru multe femei din lumea întreagă, 1,5 miliarde, peste 5 milioane în ţara noastră şi aproape 175.000 aici, la noi, în judeţul Galaţi. Nu vă gândiţi că s-a dat calendarul peste cap şi este 8 MARTIE sau că îşi aniversează ziua de naştere sau onomastică. 15 OCTOMBRIE este ZIUA MONDIALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL. A acelor femei care trudesc din greu, din zori şi până-n noapte, departe de civilizaţie, care nu au timp niciodată să meargă la stomatolog, să ajunga la un cabinet de cosmetică sau să bea în tihnă o cafea cu vecina.

Fiinţe pe care le îndrăgim fără a face niciun efort, făpturi pline de viaţă, binecuvântate, străine de răutatea lumii, chipuri pe care poţi conta, în care ai vrea să te poţi regăsi mereu. Cu mâinile aspre şi crăpate, cu fruntea încreţită ca un portativ, cu obrajii biciuiţi de arşite şi griji, tărăncile trudesc zi de zi cu speranţa într-un viitor ceva mai bun. Îşi găsesc fericirea în fericirea celor din jurul lor, a copiilor în mod special. Grea şi zbuciumată este şi munca depusă de intelectualitatea feminină a satelor care slujeşte şcoala, sănătatea oamenilor, instituţiile agrare şi administraţia.

Este greu să lucrezi la ţară - este adevărat că nici la oraş nu este mai uşor - femeile muncesc alături de soţii lor, fac munci grele şi istovitoare, au grijă de copii şi de nepoţi, de educaţia lor, de tot ce înseamnă viaţa de familie. Au grijă şi de gospodărie. Munca începe foarte de dimineaţă şi se termină seara târziu. Se lucrează în picioare, aplecat, de cele mai multe ori în soare sau în ploaie. Prăşesc, plivesc, culeg, mână calul la căruţă, mulg animalele şi prepară laptele, fac şi munci intelectuale şi în acelasi timp pregătesc şi servesc hrana, spală vasele şi rufele. Nu-i uşor ca pe lângă grijile casei şi ale familiei, să îngrijeşti de păsări, de câteva vaci, oi, capre, porci, să vezi de câine şi pisică, şi totul să fie bine făcut, animalele hrănite curate şi adapate la ore fixe şi hrana familiei să fie gata la timp, gustoasă şi bine servită. Şi li se cere - ca tuturor femeilor lumii - să fie frumoase şi drăgăstoase, harnice, ponderate, calme şi grijulii în familiile lor.

Dar gingăşia şi sensibilitatea lor, curajul şi temeritatea se regăsesc încă in poverile si tarele sociale. Ele ,femeile de la sate,raman in continuare partea cea mai vulnerabila a societatii, fiind afectate de saracie si mizerie,somaj si lipsite de orice perspectiva. De asemenea se confrunta cu violenta domnestica.In ciuda asistentei acordate situatia lor este dificila,discriminarea persista-de la oportunitatea de angajare si participarea la viata publica pina la accesul la educatie si ingrijiri medicale, cele mai multe gravide de la sate continua sa lucreze in timpul sarcinii, cat si imediat dupa nastere.

Satul romanesc a suferit o schimbare esentiala,s-a schimbat fundamental. Valorile s-au schimbat si ele,la fel si rolul femeii de la sat. Cu toate ,,modernizarile,, acestea, prejudecatile au ramas,egalitatea intre sexe este o himera. Femeia de la tara este neindreptatita si nu mai poate suporta usor acest tratament astazi. Pare incredibil,dar inainte viata era ceva mai usoara pentre ea. Nu avea serviciu, dar in casa  se gaseau mai multe generatii de femei,iar munca se impartea. Bogatia de traditii o facea sa-si gaseasca nu doar un refugiu, ci si multa placere. Erau sezatori,claci, unde comunitati de femei sarbatoreau. Astazi a disparut traditia lucrului manufactural:nu se mai tese covoare,nu se mai fac goblenuri,dantele,lenjerii,nu se mai prelucreaza lana oilor, gogosile viermilor de matase, canepa, inul, rachita etc. Acum ,din pacate s-a pierdut bucuria comunicarii. Am distrus tot ce era valoros si aproape nu mai tinem cum tineam de nicio traditie.E o lupta continua pentru supravietuire.

Si totusi,milioane de femei s-au obisnuit cu aceasta stare, cu aceste munci,si le fac cu abnegatie, sunt harnice si devin respectate ca femei,mame sau bunici.Sunt structuri puternice,de cele mai multe ori optimiste.

Se multumesc cu putin.Duminica, dar si in alte zile de sarbatoare, ies imbracate curat si frumos,la biserica, la hora, la nunta, la cumetrie, la botez, la petreceri de familie unde danseaza, glumesc si se bucura de viata,asa cum este,diferita de ce a fost,chiar daca este grea.

Tinere sau de varsta a III-a, licentiate, lucratoare la munca campului sau casnice, femeile din mediul rural sunt garantia familiei sanatoase,stabile,dar si promotoarele dezvoltarii locale statornice.Macar o data pe an  sa amintim societatii cat de mult datoram femeilor din mediul  rural si sa le recunoastem meritele si valoarea!

Pentru mintea lor iscoditoare, pentru mainile trudite, pentru tenacitate, intelepciune si destoinicia lor le multumim si le respectam. Si este timpul ca si alesii nostri si guvernantii sa faca acelasi lucru.Se merita.

Noi le dorim tuturor Femeilor din mediul rural, de la tara,putere de munca si perseverenta pentru randuiala si sperante implinite, sa aiba alaturi prieteni adevarati si o familie iubitoare. Sa nu oboseasca prea devreme,sa ramana mereu harnice si voioase, sa fie fete si neveste frumoase,mame grijulii si bunici intelegatoare, sa traiasca, sa se bucure si sa-si bucure familia, sperand mereu  intr-un mai bine care sa vina cat mai repede.

LA MULŢI ANI , D R A G E L E  N O A S T R E !

Citit 3789 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2013 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.