Victor Ponta: Doar cetățenii UE au dreptul să cumpere terenuri de la 1 ianuarie 2014

Victor Ponta: Doar cetățenii UE au dreptul să cumpere terenuri de la 1 ianuarie 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că, potrivit proiectului de lege privind vânzarea terenurilor, doar cetățenii Uniunii Europene vor avea dreptul să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2014.

În acest context, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să le clarifice acest aspect și adversarilor politici.

"Comunicați adversarilor politici că cetățenii arabi și cetățenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene. Am văzut că vor să apere terenul României de chinezi și arabi, nu sunt cetățeni ai Europei. (...) De la 1 ianuarie, cei care au dreptul conform acordului semnat de România să cumpere terenuri sunt cetățenii Uniunii Europene'', a precizat Victor Ponta.

Într-o postare pe un site de socializare, deputatul PDL Elena Udrea și-a exprimat, în urmă cu câteva zile, temerea că, în 2014, străinii vor cumpăra "tot terenul agricol al României, mai ales chinezii."

La rândul său, ministrul Agriculturii a precizat că actul normativ prin care se vor reglementa tranzacțiile cu terenuri va fi un proiect de lege care se va transmite Parlamentului spre aprobare. Daniel Constantin i-a calificat drept "ușor confuzi" pe reprezentanții opoziției care, în opinia sa, "trebuiau să facă ceva până în acest moment". Constantin a adăugat că, prin această lege, se dă "o șansă comunităților locale să aibă acces la terenurile agricole".

Guvernul discută în ședința de miercuri proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.

Potrivit proiectului, străinii care vor să achiziționeze terenuri agricole în România, după 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiți să se limiteze la doar 100 de hectare și nici să aibă cunoștințe în domeniul agricol sau o perioadă minimă de activitate în acest sector.

Noul proiect vizează și înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, prin reorganizarea Agenției Domeniilor Statului.

Citit 1825 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2013 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.