Bugetul alocat de stat Agriculturii va creşte anul viitor cu 7%, la 5,88 miliarde de lei

Bugetul alocat de stat Agriculturii va creşte anul viitor cu 7%, la 5,88 miliarde de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bugetul alocat de stat pentru Agricultură, aprobat de Guvern, va creşte anul viitor cu aproape 7% faţă de cel din 2013, de la 5,5 miliarde lei la 5,88 miliarde lei, şi se află în dezbaterea comisiilor parlamentare, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin.

"Este un buget care reflectă în mare parte formele de sprijin pe care le vom acorda anul viitor. Principala majorare de care beneficiază bugetul este la capitolul cofinanţare, pentru că sperăm să avem două programe de dezvoltare rurală şi avem nevoie de sume pentru cofinanţarea măsurilor", a declarat joi Constantin, într-o conferinţă de presă.

La capitolul ajutoare de stat, suma este de 2,365 miliarde de lei.

"Mâine încep audierile în comisiile de specialitate din Parlament. Acţiunile noi pe care le vom sprijini se referă la ajutorul de minimis pentru tancurile de răcire de lapte, plățile naţionale complementare", a mai spus ministrul.

Anul viitor va fi menţinut ajutorul pentru subvenţia preţului pentru motorina utilizată în agricultură.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pentru anul 2014 este de 19,4 miliarde de lei, reprezentând 2,94% din Produsul Intern Brut, din care de la bugetul de stat 5,88 miliarde lei.

Bugetul de stat se împarte, la rândul lui, în cheltuieli cu salariile angajaţilor (350 milioane de lei), cheltuieli pe bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării ministerului Agriculturii şi instituţiilor subordonate (116 milioane de lei) şi cheltuieli de capital (42 milioane de lei).

Ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli vor însuma 2,3 miliarde de lei, iar subvenţiile vor depăşi 1,5 miliarde de lei.

Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene pentru finanţarea programelor PNDR şi POP (rulajul sumelor estimate a se acorda de UE) este de 7,2 miliarde de lei.

Citit 739 ori Ultima modificare Joi, 21 Noiembrie 2013 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.