ENERGIA ELECTRICĂ, un lux, la doi paşi de Galaţi. Cum e viaţa fără frigider, bec şi maşină de spălat

ENERGIA ELECTRICĂ, un lux, la doi paşi de Galaţi. Cum e viaţa fără frigider, bec şi maşină de spălat

Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
9 comentarii


Accesul la utilităţi fireşti în secolul XXI le este prohibit mai multor localnici din comuna Vânători, din cauză că infrastructura de furnizare a energiei electrice  prezintă sincope inadmisibile. Conform administraţiei locale, 11 străzi din comuna care a explodat din punct de vedere imobiliar, ar fi în situaţia de a nu fi conectate, în 2017, la reţeaua de electricitate.

La Vânători, localitate situată în „coasta” Galaţiului, mai trăiesc încă oameni pentru care a aprinde un bec sau a băga în priză un banal obiect electrocasnic este un lux. Asta din cauza reţelei electrice, care nu a ţinut pasul cu variaţiile imobiliare şi a lăsat "goluri".

Unul dintre acestea se află pe strada Stejarului, la imobilul cu numărul 24. "Suntem purtaţi cu vorba de cinci ani. Avem toate actele în regulă, autorizaţie de construcţie, tot, dar curent, nu. Am făcut cerere în nume propriu pentru un aviz de la Electrica, pentru a ne monta noi stâlpii, pe cheltuiala noastră, deşi e obligaţia Primăriei. A expirat, acum am depus documentaţia iar. Electrica ne-a pus în vedere că, atunci când vor extinderea reţeaua, care trebuie făcută, vor scoate stâlpii puşi de noi, deci investim degeaba", susţine Nicoleta Şerban, care locuieşte cu familia sa, formată din patru persoane.

Situaţia, care o perioadă a fost "remediată" printr-o conexiune artizanală la reţeaua unei rude care locuieşte în apropiere, nu pare prea roz, mai ales că, susţine femeia, cei de la Primărie, în sarcina cărora ar cădea montarea stâlpilor, ar cam purta-o cu vorba. Până se vor decide edilii să rezolve situaţia, în casa Nicoletei Şerban nu funcţionează nimic pe curent. Doar un televizor foarte mic şi un bec, o oră pe zi, alimentate la bateria unei maşini.

"Facem lumină cu Tico! O oră pe zi, de la baterie, cât să îşi pregătească fata cea mare lucrurile pentru a doua zi, la şcoală. În rest, la lumânare şi la lanternă", conchide femeia.

Nici răspunsul pe care l-am primit de la primarul Marian Ghinea nu este foarte încurajator, în sensul că reţeaua nu va fi realizată chiar de azi pe mâine. "Am 11 străzi în situaţia asta. Deocamdată nu avem buget, dar când îl vom vota ne vom ocupa de problemă. Rezolvăm anul ăsta. Asta ar trebui să fie treaba Electrica, nu să ne oblige pe noi să facem lucrări pe care să le cedăm lor gratuit, pentru exploatare", ne-a declarat primarul comunei Vânători.

Citit 11886 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2017 00:20

9 comentarii

 • postat de adi popescu Luni, 13 Martie 2017 17:04 92.80.166.*** Link la comentariu
  0
  4

  ca la noi......pe centura Galatiului sunt multe case , multe firme , un loc tranzitat , un loc in care s-a construit in interiorul unui oras , nu mic , dar CANALIZAREA SI APA SUNT UN LUX !!! nu ne miram de nimic , ca se poate si mai mult de atat !!!

  Raportează
 • postat de Ichim Duminică, 12 Martie 2017 10:32 5.13.248.*** Link la comentariu
  0
  7

  Comuna Vânători este printre puținele localități din țară fără apă potabilă, deși de află la mai puțin de 10 km de orașul Galați. Apa furnizată din surse proprii este în categoria apei menajere, calcaroasă și bogată în hidrogen sulfurat. Aceasta atacă metalul cu care intră în contact fiind necesară schimbarea bateriilor de la chiuvetă o dată la 6 luni. O altă neplăcere cauzată o reprezintă mirosul emanat de sulful din apă. Deși au avut la dispoziție posibilitatea aducțiunii apei potabile din oraș, primăria s-a încăpățânat să-și foreze propriile puțuri, stiind faptul că în zonă apa este calcaroasă.

  Raportează
 • postat de Votant Duminică, 12 Martie 2017 08:46 178.138.97.*** Link la comentariu
  0
  13

  Locuință se afla în sat nu în afara satului de curând sa tras canalizare iar pentru cei care au evoluat mintal ar trebui sa știe ca utilitățile ar trebui să-ți fie asigurate de primărie.asa cum asiguri canalizarea adu și stâlpii pe strada.in campania electorala acest primar făcea orice.tragea și curent..... Orice.acum a uitat.probabil e prins cu însămânțatul.apropo ce legătură poate fi intre primar cartofi și primărie? Poate pe viitor ne va răspunde Ani sau Dna...

  Raportează
 • postat de george Sâmbătă, 11 Martie 2017 21:52 188.146.5.*** Link la comentariu
  0
  10

  Ia faceti frumos o turbina verticala, cu un electromotor micut, in curent continuu (merge si de la masina de spalat) si 2 - 4 baterii AGM, cu stabilizator si invertor (gasiti ieftin si in magazine online) si nu va doare capul.
  Va promit ca in scurt timp situatia se va inversa, adica nu va mai duceti voi la administratie, ci va veni administratia la voi sa va ceara taxa pe ... vant.
  Pe bune ! Proiect pentru un weekend.

  Raportează
 • postat de Marco Sâmbătă, 11 Martie 2017 13:53 5.13.246.*** Link la comentariu
  9
  10

  N-are nimeni nici o obligatie daca ti-ai construit o casa de nebun fara sa ai utilitati. Cumperi un generator de tensiune sau faci un proiect de energie solara sa obtii finantare pt el.

  Raportează
 • postat de Gigi Sâmbătă, 11 Martie 2017 12:31 82.137.13.*** Link la comentariu
  0
  18

  Primaria Vinatori este singura vinovata pentru haosul existent in aceasta zona! Va rog sa cititi ordinele anre 75/2013 si 25/2016 si va veti lamuri! Nu este normal ca primaria sa emita autorizatii pt anexe exploatatii agricole agricole in mijlocul campului...fara ca in zona sa existe instalatii electrice...anexe care de fapt sunt locuinte... si nici autorizatii pt locuite in zone in care nu exista retele electrice... oricum in momentul in care emiti autorizatii de construire pt locuinte tb sa le asiguri oamenilor si utilitati...de unde? Din plop? Operatorul de distributie poate dezvolta reteaua doar la solicitarea uat sau mai nou pe banii utilizatorului...dar partea de lucrare care este eficienta se returneaza sau este suportata de operator...din pacate primaria vinatori...fata de alte primarii...branistea, sendreni, tulucesti, cosmesti, movileni, independenta...nu prea a facut nimic. Ceilalti cum au putut?

  Raportează
 • postat de x Sâmbătă, 11 Martie 2017 11:24 5.13.144.*** Link la comentariu
  3
  12

  Nu trebuia emisa Autorizatie de construire in zona respectiva...

  Raportează
 • postat de robert Sâmbătă, 11 Martie 2017 08:45 5.13.152.*** Link la comentariu
  0
  14

  Cred ca ar trebui sa faceti un reportaj mai amplu cu privire la Comuna Vanatori-Sat Costi,este o dezamagire totala in cea ce priveste infrastructura ,fonduri europene,etc primarul Ghinea ar trenui sa I-a exemplu de la Tulucesti ,Sendreni nu mai vorbesc de localitati foarte indepartate mici dar mul mai bine puse la punct .
  RUSINE DOMNULE PRIMAR !!!!!!!

  Raportează
 • postat de un cioban Sâmbătă, 11 Martie 2017 07:06 5.13.145.*** Link la comentariu
  2
  20

  Asa este la noi in Romania,in Spania in varf de munte sau in cine stie ce zona izolata isi construieste cineva ceva,statul face infrastructura si retea electrica si toate utilitatile, pai cand s-au dat autorizatii de constructie in secunda urmatoare trebuia imediat facut tot ce trebuie,canalizare,retea de apa curenta,retea electrica,internet,telefonie,gaz,strazi.Ce fel de proiect de urbanism mai este acesta ? ca banii se duc la stat.Avem pretentia ca suntem tara de U.E.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.