CÂND va avea Cosmeştiul canalizare, reţea de apă şi asfalt

CÂND va avea Cosmeştiul canalizare, reţea de apă şi asfalt

”Viața liberă”, Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

O reţea de apă potabilă de la care să se poată alimenta toate cele 2.530 de gospodării, canalizare şi asfalt pe reţeaua de drumuri care măsoară 54 de kilometri ar putea fi prezente la Cosmeşti în următorii trei ani. De localnici depinde, teoretic, dacă în zonă va ajunge şi conducta de gaz metan, astfel ca una dintre cele mai bogate comune ale judeţului să îşi merite cu adevărat renumele.

Între nivelul de trai dintr-o localitate şi condiţiile propriu zise nu există întotdeauna o directă proporţionalitate, realitatea demonstrând că şi la casele mari sunt deficienţe în ce priveşte utilităţile care conferă cu adevărat statutul de aşezare civilizată. O demonstrează Cosmeştiul, comună cu peste 6.700 de locuitori în scripte, în care majoritatea oamenilor au gospodăria în sânge şi unde mai există încă zone unde conducta de apă este un vis, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. Deficienţele s-ar putea acoperi acolo unde utilităţile există parţial şi îndeplini acolo unde lipsa este totală, ne asigură edilul Ion Tuchiluş, convins că proiectele demarate pe aceste linii îşi vor arăta roadele până în 2020.

"Un proiect mare pe care îl avem este cel cu Apă-Canal, privind canalizarea regională, care va începe, cel mai probabil, de la anul. În acest moment, nu avem deloc canalizare în Cosmeşti şi, chiar după realizarea proiectului, va rămâne satul Cosmeşti Vale fără canalizare, pentru că acolo este mai dificil şi, probabil, acolo se va face o staţie de epurare separată. Acest sat nu are acum nici reţea de apă potabilă şi vrem să facem alimentarea tot prin proiectul cu Apă-Canal", declară edilul comunei Cosmeşti.

Alimentarea cu apă şi canalizarea ar trebui urmate, firesc de un alt mare proiect, pentru asfaltare, în condiţiile în care din cei 54 de kilometri de străzi cât are Cosmeştiul, asfaltaţi sunt doar 18.

"Pentru restul de drumuri există două proiecte, unul cu fonduri europene şi unul prin OG 28. Dacă se implementează aceste proiecte, drumurile vor fi asfaltate în procent de 95 la sută", dă asigurări primarul. Pentru ca pachetul să fie complet, din peisaj ar lipsi reţeaua de alimentare cu gaz metan, plan care însă ar putea fi pus în aplicare numai dacă sunt destui localnici care să vrea să se racordeze, Altfel, investiţia nu ar fi eficientă.

"Trebuie să iau un investitor care să facă prospectul de piaţă, să vadă dacă cetăţenii îşi doresc lucrul ăsta. Vom încerca anul ăsta, să vedem, poate odată cu canalizarea ne lipim şi de un gaz metan", conchide primarul Ion Tuchiluş.

Chiar dacă nu sunt esenţiale pentru un trai decent, investiţiile care să încurajeze sportul şi un stil de viaţă sănătos pentru localnici ar trebui să ia şi ele avânt. S-ar putea materializa într-o sală de sport, de 50 de locuri, în Cosmeştiul ocolit de proiectele care au vizat construirea mega-sălilor care au împânzit comunele în ultimul deceniu, şi într-un teren multifuncţional, la Furcenii Noi, care ar putea rezolva problema distracţiei pentru tineri şi care ar putea scoate din bugetul Primăriei circa 250.000 de lei.

Citit 1180 ori Ultima modificare Marți, 09 Mai 2017 23:54

2 comentarii

 • postat de mihnea Luni, 15 Mai 2017 22:09 Link la comentariu
  0
  0

  Nu știu de ce, dar am impresia că primarul acesta,ion tuchiluș are la activ câteva mandate de primar.Ca să vii cu astfel de promisiuni cum că o să faci și o să dregi ceea ce nu ai fost în stare să faci până acum, sună aiurea.Dacă aș fi fost in locul lui mi-ar fi crăpat obrazul de rușine.Mai bine taci și faci decât să te lauzi cu ce o să faci...

  Raportează
 • postat de Gabriel Sâmbătă, 13 Mai 2017 11:49 Link la comentariu
  0
  1

  Cand o face plopu' mere si rachita micsunele....cand locuitorii din Cosmesti se vor duce la primarul ales sa-i dea peste bot(intr-un mod civilizat vorbind) si sa ii ceara normalul din secolul 21 nu mici, bere, faina si ulei gratis...electorale...cand monsieur Bacalbasa in loc sa vorbeasca murdar si de violatorii din Vaslui se va ocupa si de cei care l-au ales...cand luarile de cuvant in parlament ale senatorilor si deputatilor vor avea ca obiect de discutie legi bune fara interpretari si nu pesii, salarii, gratieri si imunitati parlamentare privind furturile acelorasi parlamentari......cand va face plopu' mere si rachita micsunele...

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
ATENTIE: Comentariile nu se mai publica automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.