CÂND va avea Cosmeştiul canalizare, reţea de apă şi asfalt
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

CÂND va avea Cosmeştiul canalizare, reţea de apă şi asfalt
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O reţea de apă potabilă de la care să se poată alimenta toate cele 2.530 de gospodării, canalizare şi asfalt pe reţeaua de drumuri care măsoară 54 de kilometri ar putea fi prezente la Cosmeşti în următorii trei ani. De localnici depinde, teoretic, dacă în zonă va ajunge şi conducta de gaz metan, astfel ca una dintre cele mai bogate comune ale judeţului să îşi merite cu adevărat renumele.

Între nivelul de trai dintr-o localitate şi condiţiile propriu zise nu există întotdeauna o directă proporţionalitate, realitatea demonstrând că şi la casele mari sunt deficienţe în ce priveşte utilităţile care conferă cu adevărat statutul de aşezare civilizată. O demonstrează Cosmeştiul, comună cu peste 6.700 de locuitori în scripte, în care majoritatea oamenilor au gospodăria în sânge şi unde mai există încă zone unde conducta de apă este un vis, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. Deficienţele s-ar putea acoperi acolo unde utilităţile există parţial şi îndeplini acolo unde lipsa este totală, ne asigură edilul Ion Tuchiluş, convins că proiectele demarate pe aceste linii îşi vor arăta roadele până în 2020.

"Un proiect mare pe care îl avem este cel cu Apă-Canal, privind canalizarea regională, care va începe, cel mai probabil, de la anul. În acest moment, nu avem deloc canalizare în Cosmeşti şi, chiar după realizarea proiectului, va rămâne satul Cosmeşti Vale fără canalizare, pentru că acolo este mai dificil şi, probabil, acolo se va face o staţie de epurare separată. Acest sat nu are acum nici reţea de apă potabilă şi vrem să facem alimentarea tot prin proiectul cu Apă-Canal", declară edilul comunei Cosmeşti.

Alimentarea cu apă şi canalizarea ar trebui urmate, firesc de un alt mare proiect, pentru asfaltare, în condiţiile în care din cei 54 de kilometri de străzi cât are Cosmeştiul, asfaltaţi sunt doar 18.

"Pentru restul de drumuri există două proiecte, unul cu fonduri europene şi unul prin OG 28. Dacă se implementează aceste proiecte, drumurile vor fi asfaltate în procent de 95 la sută", dă asigurări primarul. Pentru ca pachetul să fie complet, din peisaj ar lipsi reţeaua de alimentare cu gaz metan, plan care însă ar putea fi pus în aplicare numai dacă sunt destui localnici care să vrea să se racordeze, Altfel, investiţia nu ar fi eficientă.

"Trebuie să iau un investitor care să facă prospectul de piaţă, să vadă dacă cetăţenii îşi doresc lucrul ăsta. Vom încerca anul ăsta, să vedem, poate odată cu canalizarea ne lipim şi de un gaz metan", conchide primarul Ion Tuchiluş.

Chiar dacă nu sunt esenţiale pentru un trai decent, investiţiile care să încurajeze sportul şi un stil de viaţă sănătos pentru localnici ar trebui să ia şi ele avânt. S-ar putea materializa într-o sală de sport, de 50 de locuri, în Cosmeştiul ocolit de proiectele care au vizat construirea mega-sălilor care au împânzit comunele în ultimul deceniu, şi într-un teren multifuncţional, la Furcenii Noi, care ar putea rezolva problema distracţiei pentru tineri şi care ar putea scoate din bugetul Primăriei circa 250.000 de lei.

Citit 3955 ori Ultima modificare Marți, 09 Mai 2017 23:54

3 comentarii

 • postat de MIHAIL
  Joi, 25 Mai 2017 22:52
  COSMESTIUL ,pentru mine ,este acel minunat tinut plin de farmec si frumusete unde mi-am petrecut cei mai frumosi ani ai copilariei si adolescentei,venind la bunicii mei dragi si la neasemuita matusa,in vacante si de cate ori se ivea ocazia...Din acei ani de basm ai copilariei,va spun cinstit,cu mana pe inima,cum se spune,mi-am creat o impresie care persista si astazi despreminunatii oameni ce populeaza aceste locuri.....Acum cateva zile ,venind cu treburi la COSMESTI,(trec foarte des pe aici in drumurile mele!),mergand la Primarie,pentru niste acte,am fost surprins la modul cel mai placut de felul in care,fara sa fiu prezentat ,sau sa fiu cunoscut, toti cei intalniti aici,de la domnul viceprimar pana la toti ceilaltiangajati de la Prmarie s-au comportat foarte,foarte politicos,au cautat sa faca tot ceea ce era de cuviinta sa-mi rezolve problemele,fapt pentru care le multumesc din suflet!!!Trec de multe ori prin locul atat de drag al copilariei apuse si sunt surprins de modernitatea constructiilor ,cele mai multe facute de ,,stranieri,,,dar si de aspectul ingrijit al caselor si terenurilor din comuna;raman astfel la parearea din copilarie ,ca acesta comuna atat de draga sufletului meu este populata in continuare de oameni ,cel putin atat de buni dar si de harnici si generosi,deschisi la suflet si plini de bunsimt cum au fost bunii mei bunici si draga mea matusa ca si unchiul Lucian,disparut de tanar,in primii ani ai copilariei atat de frumoase pe care am trait-o in acest minunat loc din tara!!!SANATATE LA TOATAB LUMEA SI NUMAI BINE VA DORESC,COSMESTENII SUNT OAMENI HARNICI,PRICEPUTI SI FOARTE DESTEPTI si daca ar fi macar 80 0/0 dintre comunele tarii precum cosmestiul meu drag,ROMANIA ar fi cu siguranta intre primele 4-5 tari ale Europei!Cosmestenii mei de neuitat,va iubesc si va doresc tot binele din lume!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de mihnea
  Luni, 15 Mai 2017 22:09
  Nu știu de ce, dar am impresia că primarul acesta,ion tuchiluș are la activ câteva mandate de primar.Ca să vii cu astfel de promisiuni cum că o să faci și o să dregi ceea ce nu ai fost în stare să faci până acum, sună aiurea.Dacă aș fi fost in locul lui mi-ar fi crăpat obrazul de rușine.Mai bine taci și faci decât să te lauzi cu ce o să faci...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gabriel
  Sâmbătă, 13 Mai 2017 11:49
  Cand o face plopu' mere si rachita micsunele....cand locuitorii din Cosmesti se vor duce la primarul ales sa-i dea peste bot(intr-un mod civilizat vorbind) si sa ii ceara normalul din secolul 21 nu mici, bere, faina si ulei gratis...electorale...cand monsieur Bacalbasa in loc sa vorbeasca murdar si de violatorii din Vaslui se va ocupa si de cei care l-au ales...cand luarile de cuvant in parlament ale senatorilor si deputatilor vor avea ca obiect de discutie legi bune fara interpretari si nu pesii, salarii, gratieri si imunitati parlamentare privind furturile acelorasi parlamentari......cand va face plopu' mere si rachita micsunele...
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.