Canalizare, apă şi locuri de muncă pentru oameni - investiţii pentru viitor în Valea Mărului (FOTO)
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Canalizare, apă şi locuri de muncă pentru oameni - investiţii pentru viitor în Valea Mărului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După două mandate de viceprimar, Virgil Florin Doca a decis să candideze pentru postul de primar. „După 30 de ani, alegeţi un vălmărean”, a fost sloganul sub care a reuşit să ocupe cea mai înaltă funcţie din comună. Se întâmpla în 2008. Acum este deja la al treilea mandat şi susţine că este ultimul. Vrea să lase pe cineva tânăr la primărie pentru că, din punctul lui de vedere, tineretul este viitorul.

După nouă ani de administraţie, Florin Doca se poate lăuda că lasă ceva în urmă. Încă de la primul mandat s-a ocupat să tragă apă curentă în comună. Acum, vrea să facă acest lucru şi în satul Mîndreşti. „Fântânile din Mîndreşti nu au apă potabilă. Oricât de mult am forat, tot nu am dat de apă fără nitraţi, aşa că, în curând, vom trage apă potabilă din Valea Mărului şi pentru acest sat”, explică Florin Doca.

Apa potabilă a fost primul său proiect de suflet, deşi, pe parcurs, toate proiectele au devenit importante. Unul dintre ele este cel legat de cadastrare. „Suntem una dintre puţinele comune din România care are cadastru şi carte funciară pentru fiecare parcelă de pământ în parte. A fost un proiect de vreo cinci milioane de euro, dar am reuşit să facem acest lucru gratuit pentru fiecare cetăţean în parte”, declară edilul.

Canalizare cu racorduri gratuite

Un alt proiect important, care este în lucru, este cel legat de canalizare. Proiectul, realizat cu bani de la Guvern, prin programul naţional de dezvoltare locală, este gata în proporţie de 60 la sută. „Este un proiect greu şi făcut cu multe reproşuri. Persoanele mai în vârstă se plâng că este noroi şi că nu le trebuie lor canalizare, că ar trebuie să dau banii la biserică. Cei tineri nu vor să dau bani la biserică, ci să le fac condiţii. Trebuie să găseşti un echilibru şi să mulţumeşti pe toată lumea. Tocmai de aceea, în proiect am prevăzut şi bani pentru racordurile individuale la sistemul de canalizare. Eram convins că vor fi cetăţeni care fie nu îşi permit, fie nu vor dori să se racordeze, aşa că aş fi riscat ca proiectul să fie eficient doar pentru 20 la sută din populaţie. Eu cred că în septembrie începem deja racordările individuale. După ce vor termina cu sistemul de canalizare şi vom racorda pe toată lumea, ne putem apuca şi de asfaltat străzile”, ne-a spus Florin Doca.

Staţie de management al deşeurilor

În urmă cu doi ani, Florin Doca nu îşi mai dorea să candideze. Voia să îşi petreacă mai mult timp cu familia, dar mărturisea atunci, un proiect important pentru localitate l-ar face să se răzgândească. Era vorba despre un plan privind o staţie de management al deşeurilor, o idee ce ar fi adus în comună 200 de locuri de muncă. Cum deja a trecut un an din cel de-al treilea mandat, l-am întrebat pe primar ce s-a întâmplat cu proiectul respectiv. „Avem în lucru staţia de managementul deşeurilor. Asta va aduce 200 de locuri de muncă şi bani la bugetul local. Mai mult, avem deja discuţii cu nişte investitori pentru o staţie de biogaz, care să se facă lângă această staţie, că ar avea aproape materia primă. Vom vedea ce iese după finalizarea proiectului. Vom asfalta şi drumul care duce din DJ spre staţie, pentru ca totul să meargă cum trebuie”, susţine primarul Doca. Aşadar, proiectul este în lucru, iar un altul ia deja naştere.

Cum tot veni vorba despre investitori, l-am întrebat pe edil cum stă cu forţa de muncă în comună. „Avem un investitor mare, este om de aici din comună, care a oferit destul de multe locuri de muncă. La noi, cam 30 la sută din populaţie are carte de muncă, 35 la sută lucrează în străinătate şi cam 12 la sută sunt la venitul minim garantat. Restul sunt elevi şi pensionari”, a conchis Florin Doca.

Eroii au devenit nume de străzi

În Valea Mărului, totul este cu şi despre localnici. Străzile sunt botezate după oameni care au avut legătură cu locul, şcoala poartă numele unei profesoare care a predat matematică la mii de elevi, astfel toată lumea a aflat câte ceva despre istoria şi eroii comunei. Iar învăţatul începe de pe băncile şcolii, aşa că pe pereţii unităţii de învăţământ sunt afişe cu date despre cei care şi-au pus amprenta pe evoluţia comunei.

Citit 10084 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.