Educaţia şi siguranţa cetăţenilor, pe primul plan în Valea Mărului (FOTO)
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Educaţia şi siguranţa cetăţenilor, pe primul plan în Valea Mărului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu mai fusesem în localitatea Valea Mărului din septembrie 2013. Atunci a fost şi ultima întâlnire, faţă în faţă, cu edilul localităţii, Virgil Florin Doca. Cam mult spus faţă în faţă, şi asta pentru că primarul se ocupa personal de evacuarea persoanelor din vreo 50 de case, toate aflate în calea unei viituri. Au trecut de atunci aproape patru ani. Cu primarul am mai vorbit la telefon, pentru că întotdeauna are noutăţi, motiv pentru care am decis să fac o vizită în zonă.

Sunt peste 60 de kilometri între Galaţi şi comuna vizată, distanţă suficientă să mă facă să depăn amintiri din acel septembrie sumbru.

Am ajuns la Valea Mărului şi l-am găsit pe Virgil Florin Doca în faţa Primăriei, stând de vorbă cu doi poliţişti locali. În Valea Mărului, a fost înfiinţată recent Poliţia Locală. Primarul le-a cumpărat şi o maşină, dotată ca la carte, celor patru poliţişti locali pentru ca aceştia să poată veghea la siguranţa cetăţenilor. „Am făcut poliţie locală pentru că, în ultima perioadă, s-au cam înmulţit hoţii. Vin, sparg magazine şi fură ţigări. Uneori mai fac pagubă şi printre sticlele de băuturi fine. Nu sunt de pe la noi, vin din alte localităţi şi au, se pare, experienţă, nu le trebuie mai mult de 40 de secunde, pentru că aceeaşi poveste am auzit-o şi la cei din comunele vecine. Vreau să facem şi un sistem de supraveghere video pe stradă, tocmai pentru a ne feri de acest fenomen”, ne-a explicat, pe scurt, primarul.

Primarul ne mai povesteşte cu umor că maşina Poliţiei locale a fost botezată „Robin Hood”, pentru că, întocmai ca personajul arhicunoscut, şi aceasta e în slujba unei cauze nobile.

O grădiniţă şi o şcoală nouă

Virgil Doca este destul de activ pe internet, anunţând pe facebook tot ce este important pentru comuna pe care o păstoreşte de nouă ani din scaunul de primar. Pe internet a anunţat şi intenţiile autorităţilor locale cu privire la o grădiniţă nouă. Contractul a fost semnat, aşa că, pe terenul viran din faţa primăriei, va fi construită grădiniţa. Valoarea contractului este de 500 de mii de euro. După acest proiect urmează altul, la fel de important: o şcoală nouă. Sunt proiectele de suflet ale primarului, care ţine foarte mult ca prichindeii din comună să aibă parte de educaţie în condiţii moderne. Valoarea contractului pentru viitoarea şcoală se ridică la 1,5 milioane de euro. „Actuala şcoală a fost construită în anul 1903 şi a fost reabilitată în 2001, pe fonduri europene”, ne-a explicat Florin Virgil Doca.

După ce se vor construi cele două edificii, actuala clădire a şcolii va primi o altă destinaţie. „Într-un corp vrem să mutăm biblioteca, care acum se află într-o singură sală, mult prea mică, lângă primărie. Într-un alt corp de clădire vreau să mut tot aparatul administrativ al primăriei. Într-un alt corp va fi făcută sala de sport. Nimic nu se dărâmă, totul se refoloseşte”, a completat primarul.

Şi, pentru că ţine foarte mult la educaţie, Virgil Doca a mai făcut un lucru inedit: a cumpărat un autocar pentru elevii care fac naveta la Tecuci. „Avem un microbuz şcolar cu care sunt transportaţi 14 elevi. Nu era suficient, aşa că acum avem şi un autocar, cumpărat din Franţa, unde a făcut tot transport elevi. De acest autocar beneficiază 68 de elevi, care învaţă la Tecuci”, ne-a spus edilul.

Elevii care fac naveta cu microbuzul şcolar au gratuitate, cei care folosesc autocarul plătesc la primărie câte 87 de lei pe lună, bani pe care îi recuperează de la şcoală. Astfel, naveta învăţăceilor este gratuită. Primăria în schimb decontează, foarte prompt, naveta profesorilor care predau în şcoala din comună.

Aşadar, în ceea ce priveşte grija pentru educaţie, la Valea Mărului totul merge strună. Şi asta se vede şi în urma concursurilor şi olimpiadelor şcolare, unde mai mulţi elevi au luat premii, lucru cu care primarul se mândreşte nevoie mare.

Populaţie tânără, dar incertă ca număr

Când vine vorba despre numărul locuitorilor din Valea Mărului, Florin Doca zâmbeşte. „Nu ştiu după cine să mai iau ca să vă răspund corect. La Evidenţa Populaţiei sunt vreo 5.200 de locuitori, la recensământ au ieşit vreo 3.900, iar la statistică sunt cu vreo 200 mai puţin decât la recensământ. Unii nu iau în calcul persoanele care sunt plecate din localitate şi muncesc în străinătate. Asta însă nu este normal pentru că şi cei plecaţi peste hotare tot locuitorii comunei sunt. Au nevoie de acte, vin aici şi se căsătoresc, plătesc taxe şi impozite”, ne-a explicat edilul.

Chiar dacă discuţia despre numărul locuitorilor pare că îl supără, optimismul nu îl părăseşte şi ne dezvăluie un nou motiv de mândrie. „Suntem o comună tânără, cred cea mai tânără din tot judeţul. Avem oameni tineri şi asta ne bucură, pentru că în mediul rural, în general, populaţia e îmbătrânită, pentru că tinerii fug la oraş. La noi, fetele din Valea Mărului, care s-au căsătorit în alte localităţi, şi-au convins soţii să vină aici. Şi uite aşa ne-am întinerit populaţia”, a completat primarul Doca, care a ţinut să precizeze că mulţi dintre locuitori sunt în câmpul muncii.

Stejarul lui Ştefan din satul Mândreşti

La capătul satului Mândreşti, parte din comuna Valea Mărului, există un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. O poieniţă frumoasă, în care tronează de sute de ani un stejar. Localnicii îi spun Stejarul Arcaşilor şi cred că acesta datează încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. „Am vrut să aflăm câţi ani are, dar asta ar însemna să îl găurim, aşa că am decis să îl lăsăm aşa cum este. Este stejarul nostru, legătura noastră cu istoria”, ne-a explicat Florin Doca.

Citit 4354 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.