Comuna gălățeană fără tomberoane
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Comuna gălățeană fără tomberoane
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Scînteieşti este singura comună din judeţul Galaţi în care nu există tomberoane pentru colectarea gunoiului. Problemele pe care comuna Scînteieşti le întâmpină în colectarea şi depozitarea gunoiului sunt aceleaşi cu ale celorlalte comune din Galaţi. În tot judeţul, nu mai există nici măcar o singură groapă de gunoi autorizată, singura opţiune fiind, deocamdată, transportarea acestuia la vecinii de peste dig.

"Cu gunoiul menajer avem o problemă, ca întreg judeţul şi ca aproape toată România. Ducem gunoiul şi la Brăila, iar dacă se închide şi acolo, probabil ne vor anunţa că trebuie să-l exportăm", ne-a spus primarul Ghiorghe Bute. "După părerea mea, autorităţile s-au mişcat greu în ultimii 20 de ani... Au cam fost toate partidele la guvernare, iar cele care n-au fost au politicieni care au fost. Asta deşi există proiecte, există bani europeni. Să laşi atâtea judeţe fără posibilitatea depozitării gunoiului într-un cadru civilizat, e o mare problemă. Până acum îl duceam la Tecuci, acum la Brăila. Gândiţi-vă, comunele din trei judeţe - Galaţi, Brăila şi Vrancea - duc gunoiul la Brăila, inclusiv municipiile. Probabil vor fi depăşiţi şi cei de la Brăila. Înţeleg că Vrancea are o lucrare nefinalizată sau încă nefuncţională. Aici la noi este propusă o groapă de gunoi la Valea Mărului, dar mai durează până se va finaliza investiţia", a continuat primarul.

În comuna Scînteieşti, nu vezi nicăieri vreun tomberon în faţa curţilor oamenilor, ne-a confirmat edilul. "În ceea ce priveşte comuna, noi încercăm să producem gunoi menajer mai puţin. Şi când spun să producem, înseamnă şi să transportăm gunoi menajer mai puţin. Avem o groapă de gunoi de grajd autorizată şi acolo colectăm, cu utilajele noastre, tot ce produce cetăţeanul, de la gunoi de animale, resturi din grădini, la gunoi adunat de prin curţi. Am avut o campanie de înştiinţare a cetăţeanului privind clasificarea gunoiului furajer şi menajer. Încă mai avem probleme cu mentalitatea privind selectarea gunoiului. Mulţi m-au acuzat că nu am introdus deloc tomberoane, dar preluarea prin intermediul tomberoanelor, din punctul meu de vedere, n-a dus la nimic pe zona de selectare a gunoiului. Avem zile distincte, şi în Fîntînele, şi în Scînteieşti, când colectăm gunoiul de grajd, şi atunci avem oameni care verifică gunoiul scos, să fie ăla şi nu altul. Ne mai certăm puţin cu oamenii, pentru că lumea e încă obişnuită ca atunci când vine gunoiul să pună orice. De asta blocăm şi gropile de gunoi menajer, de asta apar şi cheltuieli mai mari pe transport. Toţi vin şi spun că numai noi la Scînteieşti facem treaba asta, iar toţi ceilalţi au tomberoane. Dar în aceste tomberoane se adună cel mult 20 la sută gunoi efectiv menajer”, a încheiat Ghiorghe Bute.

Citit 9512 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2017 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.