Izvoarele. Staţie pentru monitorizarea cutremurelor
Foto: Arhiva VL  

Izvoarele. Staţie pentru monitorizarea cutremurelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Localitatea gălăţeană Izvoarele a devenit cunoscută în întreaga ţară, după ce, în anul 2013, în zonă au avut loc peste 300 de cutremure. Fenomenul, rămas neelucidat atunci, a lovit localitatea din nou în 2014.

Cele peste 500 de seisme au atras atenţia specialiştilor de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, care nu au reuşit până acum să stabilească o cauză exactă a producerii lor. Tocmai de aceea, în viitorul apropiat, în judeţul Galaţi va fi construită  o staţie de cercetare seismică unică în România.

Unitatea de cercetare a seismelor, care a început deja să prindă contur, va fi formată  din trei staţii, amplasate în localităţile Izvoarele, Schela şi Negrea, triunghiul în interiorul căruia s-a produs seria de peste 500 de cutremure a căror cauză a rămas încă neelucidată. Staţiile vor avea instalate aparate ce funcţionează automat şi care vor fi supravegheate 24 de ore din 24 de specialiştii de la Institutul Naţional de Fizica Pământului.

"Va fi o construcţie care va adăposti senzorul din forajul de 60 de metri şi aparatura necesară înregistrărilor tuturor undelor sesimice din zona Izvoarele", a declarat Marius Bălan, reprezentantul constructorului.

Pentru această unitate de cercetare, autorităţile locale au pus la dispoziţie terenul şi toate utilităţile necesare.

      

Citit 3545 ori Ultima modificare Marți, 05 Septembrie 2017 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.