Cercetări arheologice în curtea şcolii. Elevii au nevoie de căldură şi de toaletă civilizată

Cercetări arheologice în curtea şcolii. Elevii au nevoie de căldură şi de toaletă civilizată
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În vara acestui an, curtea şcolii din Negrileşti s-a transformat în şantier arheologic. Cercetările, coordonate de specialişti de la muzeele de istorie din Tecuci, Galaţi şi Cahul, au fost necesare atât pentru descoperirea altor comori ale trecutului, cât şi pentru scoaterea de sub sarcină arheologică a terenului pe care ar urma să fie realizată o extindere a şcolii, pentru grupul sanitar şi centrala termică. Din păcate, primăria comunei nu a reuşit să obţină fonduri guvernamentale pentru acest proiect.

În faţa Şcolii Gimnaziale "Florea Julea", un panou mare îi avertizează pe trecători, în limbile română, franceză şi engleză, că în faţa lor se întinde, pe 12 hectare, un monument istoric de importanţă locală: situl arheologic Negrileşti. Aici unde au fost descoperite locuinţe şi morminte neolitice, complexe de locuire din epoca bronzului, dar şi zone de locuire, vetre şi cuptoare casnice şi de olar din perioada post-romană şi din întreaga perioadă medievală. Elevii şcolii au parte, din păcate, de condiţii demne, mai degrabă, tot de... Evul Mediu, atunci când sunt nevoiţi să meargă la toaleta din fundul curţii!

Primarul comunei Negrileşti, Alexandru Fuică-Haisler, spune că, atunci când şi-a început mandatul, instituţia de învăţământ se afla într-o stare dezastruoasă şi că a reabilitat-o. În curte a amenajat un foişor şi un spaţiu pentru activităţi recreative, dar şi pentru ore în aer liber. Şi a sperat că va obţine finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru un proiect în valoare de un milion de lei, care să le ofere elevilor condiţii mult mai bune de învăţământ.

Din păcate, tocmai acest al treilea proiect, depus alături de cele de modernizare a drumurilor şi de construire a unui pod, nu i-a fost aprobat! "Nu este doar voinţa primarului, ci o necesitate şi o cerinţă a noilor norme. Nu am cerut altceva decât să reabilităm şcoala din punct de vedere termic: să avem o centrală termică, să avem o toaletă în interior, încălzită, pentru că ne-am săturat de toaletă afară", spune cu regret politicianul.

Aviz de la Ministerul Culturii

Pentru că terenul pe care se află şcoala este sit arheologic, şi nu ar fi permis vreo construcţie sau schimbare a destinaţiei, a fost nevoie de aprobarea Ministerului Culturii pentru ca zona vizată de extindere să fie scoasă de sub sarcina arheologică. Iar pentru asta s-au făcut săpături arheologice, finanţate, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", de Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci.

În condiţiile în care bugetul comunei Negrileşti se confruntă deja cu deficitul, iar banii guvernamentali întârzie, primarul a găsit, totuşi, o soluţie pentru a-şi realiza proiectul de modernizare a şcolii. "Nu mai putem să aşteptăm. Consiliul Local are în proprietate o suprafaţă de teren pe care am împărţit-o în loturi. Suntem în faza de evaluare şi vrem să o vindem, pentru a face rost de suma respectivă. Dacă, cumva, o să am şansa să îmi aprobe proiectul prin PNDL2, cu banii rezultaţi din vânzarea terenurilor mă gândesc să realizez alte lucruri utile şi dorite de cetăţeni", ne-a declarat primarul.

Citit 5792 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2017 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.