Comuna Jorăşti, aproape de modernizare

Comuna Jorăşti, aproape de modernizare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comuna Jorăşti, aflată la 70 de kilometri de reşedinţa de judeţ, Galaţi, este un loc plin de contraste, unde, deşi se doreşte o modernizare, pe alocuri reuşită, încă mai lipsesc utilităţi esenţiale, cum ar fi apa curentă.

Cu toate astea, există deja planuri concrete pentru ca locuitorii din Jorăşti şi din satele componente, Lunca şi Zărneşti, să beneficieze de apă. Din păcate, chiar dacă ar exista apă curentă, problema canalizării nu ar putea fi rezolvată, deoarece finanţarea pentru canalizare nu a fost aprobată de Ministerul Finanţelor.

Situaţia e cu atât mai rea cu cât, atunci când plouă, apa nu are unde să se ducă şi bălteşte pe drum, ori, dacă nu se întâmplă asta, atunci se formează noroi din care cu greu mai poţi ieşi, dacă te împotmoleşti.

Primăria Jorăşti a depus deja solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Racorduri individuale la reţeaua existentă de alimentare cu apă", la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului Galaţi.  "Lucrările deja au început pentru a face racordurile. Sperăm ca la anul să putem spune că avem apă curentă", ne-a declarat primarul Dănuţ Tofan.

De altfel, primarul, în ciuda faptului că asupra lui planează acuzaţia de abuz în serviciu, a reuşit să încheie cu succes un alt proiect: deschiderea unei grădiniţe de copii în satul Jorăşti. Aceasta dispune de loc de joacă şi de două clase spaţioase, unde copiii îşi pot desfăşura activităţile de zi cu zi. Momentan sunt înscrişi 41 de copii. "Mi-am dorit să existe şi la noi o grădiniţă şi mă bucur că am reuşit să o fac", spune edilul.

Pe lângă grădiniţă, Primăria a mai reuşit să asfalteze şi o bună parte din drumurile din comună, astfel că acum străzile sunt asfaltate cam în proporţie de 70 la  sută, conform spuselor primarului.

Cât despre ce se poate găsi în comună şi ce facilităţi au locuitorii, putem vorbi de un dispensar care se află sub îngrijirea Primăriei, o şcoală generală, unde sunt înscrişi 260 de elevi şi care deserveşte toate satele componente, un cămin cultural, o secţie de poliţie şi, în fine, o bibliotecă, de unde copiii pot împrumuta cărţi ori pot intra pe internet pentru a căuta anumite materiale.

Pe viitor, primarul Dănuţ Tofan ne-a spus că îşi doreşte modernizarea şcolii generale, asta incluzând gardul care se află în stare de degradare, dar şi cea a dispensarului, care nu a mai beneficiat de o schimbare din anii '70, când a fost deschis. O altă dorinţă a primarului este aceea de a amenaja un teren sintetic în curtea şcolii, de care elevii să poată beneficia pentru orele de sport. Nu în ultimul rând, acesta vrea să amenajeze şi câteva locuri de joacă pentru copii, precum şi un parc.

Poliţia îşi face treaba

În comuna Jorăşti există un singur post de Poliţie, care dispune de patru agenţi. Locuitorii spun că sunt mulţumiţi şi că nu au fost semnalate niciun fel de incidente în ultimele luni. Primarul a avut şi el numai cuvinte de laudă la adresa agenţilor, spunând că aceştia patrulează constant cu maşina din dotare şi că răspund prompt oricărui apel făcut. El a ţinut să puncteze şi că nivelul infracţionalităţii a scăzut. Din păcate, comuna nu dispune şi de un post de Poliţie Locală, deşi se doreşte asta. Am vrut şi noi să vorbim cu agenţii, însă, din nefericire, aceştia nu se aflau la post în momentul când am ajuns noi.

Tot mai multe drumuri asfaltate

Comuna Jorăşti se află în plin proces de reabilitate a drumurilor, lucru vizibil de cum intri în localitate. Conform spuselor primarului Dănuţ Tofan, străzile au fost asfaltate în proporţie de 70 la sută, urmând ca celelalte drumuri să fie acoperite anul viitor. La momentul actual, atât în Jorăşti, cât şi în satele componente ale comunei, Lunca şi Zărneşti, au fost asfaltate drumurile principale de legătură.Canalizarea, un vis îndepărtatPe lângă lipsa apei curente, vine şi cea a canalizărilor. În ciuda eforturilor Primăriei de a face posibil acest lucru şi de a le oferi locuitorilor o facilitate esenţială pentru secolul în care ne aflăm, aceasta s-a lovit de lipsa de finanţare pentru proiect. Asta înseamna că, cel puţin în viitorul apropiat, Jorăştiul nu va avea canalizare şi va trebui să mai rabde noroiul şi băltoacele care se formează după o ploaie mai zdravănă.

Pe lângă proiectul de reabilitare a drumurilor şi cel pentru racordurile individuale la reţeaua cu apă, primarul Dănuţ Tofan e foarte mândru de noua grădiniţă deschisă recent în Jorăşti. Aceasta dispune de un loc de joacă spaţios, cu patru leagăne, două tobogane şi câteva balansoare.

Cei 41 de copii înscrişi sunt împărţiţi în două grupe, deocamdată neexistând decât două săli unde cei mici îşi pot desfăşura activitatea de zi cu zi. Construirea grădiniţei a fost făcută din fonduri europene. Ea deserveşte toate cele trei sate componente ale comunei. "Mi-am dorit foarte mult să reuşesc să fac această grădiniţă. Proiectul era propus de mult şi anul acesta a reuşit să se concretizeze", ne-a declarat primarul.

Când am ajuns noi la grădiniţă, copiii erau organizaţi de către doamnele educatoare pe grupuri, pentru a juca nişte jocuri. Cei care nu doreau să participe puteau colora sau picta, în funcţie de ceea ce le plăcea să facă. Cei mici ne-au spus că sunt încântaţi de grădiniţă, dar şi de sălile colorate şi decorate cu tot felul de jucării şi se mândresc că în fiecare zi învaţă câte ceva nou de la educatoare, ba chiar uneori spun şi poezii. De departe, momentul lor preferat e acela când ies în curte şi se pot juca la toboganele şi leagănele amplasate acolo.

Din păcate, nu mai sunt atât de mulţi copii în comună, la recensământul din 2011 numărul locuitorilor fiind de numai 1.779. Cei mai tineri pleacă la oraş, datorită locurilor de muncă pe care le pot găsi acolo, dar şi pentru că îşi doresc condiţii de trai mai bune, comuna neavând încă apă curentă şi canalizare.

Primarul e mulţumit totuşi de rezultatul investiţiei şi spune că pe viitor are planuri mari şi pentru şcoala din comună, pe care şi-o doreşte să arate la fel de bine precum grădiniţa.

Dispensarul nu a fost renovat de zeci de ani

Comuna Jorăşti nu are decât un dispensar unde oamenii pot avea parte de o consultaţie medicală. Programul este destul de flexibil, medicul venind în comună în funcţie de programările pe care le face. Dispensarul aparţine de Primăria Jorăşti şi este administrat de aceasta.

Din păcate, noi nu am reuşit să vedem dispensarul decât de afară, însă primarul a admis că sunt totuşi probleme pe care şi-ar dori să le rezolve, dacă va avea bugetul necesar. Conform spuselor lui, dispensarul nu a mai fost modernizat din 1975, de când s-a deschis şi că, în afară de o mână de var, nu s-a făcut nimic. Edilul susţine că are în vedere renovarea instituţiei cât de curând.

Biblioteca, frecventată de copii

Biblioteca Jorăşti a fost înfiinţată în anul 1958 şi până în 1977 a funcţionat în casa lui Nicolae Podaşcă. În anul 1977, biblioteca a fost mutată în clădirea dispensarului medical. La 1 iunie 2012, biblioteca Jorăşti a fost adăpostită în clădirea Centrului Social, urmând ca abia anul acesta să fie aranjată în noul sediu al Primăriei.

Fondul de carte numără 8.922 de volume, cuprinzând literatură română, universală, filosofie, religie, istorie, ştiinţe sociale, geografie, medicină. Un alt fond este constituit din dicţionare din domenii diferite. Numărul cititorilor este în medie de 450 lunar, aceştia provenind din rândul copiilor, al cadrelor didactice, al agricultorilor şi chiar al şomerilor.

Biblioteca are parteneriate cu diferite instituţii de la nivelul comunei, în special cu şcoala, organizând în comun diverse acţiuni, cu ocazia unor sărbători naţionale, aniversări, omagierea unor personalităţi. Aceasta dispune de trei calculatoare moderne, pe care cei ce vin la bibliotecă le pot folosi şi pentru a căuta diverse materiale pe internet. Elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1, care se află în apropierea bibliotecii, desfăşoară acolo şi activităţi extraşcolare, lucrând în comun la proiecte dinte cele mai diverse. Ultimul proiect de acest gen a fost despre ţările europene. Copii au desenat şi au făcut planşe care să reprezinte simboluri ale statelor europene.

Două cămine culturale

În comuna Jorăşti există două cămine culturale, cel din satul de reşedinţă şi cel din Zărneşti. Aici oamenii au parte de spectacole organizate de primărie, cu ocazia zilelor comunei. Cel din Jorăşti a fost construit cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Tot astfel a fost finanţată şi construirea Sălii de Sport din Jorăşti, investiţie care s-a ridicat la 3.913.023 de lei. Din păcate, sala de sport nu poate fi folosită, deoarece firma care trebuia să se ocupe de racordarea utilităţilor, respectiv curent electric, apă şi canalizare, a intrat în insolvenţă.

Şcoala are nevoie de reparaţii

Situaţia şcolii din comuna Jorăşti nu este una prea bună. Comuna dispune de o unitate de învăţământ cu clasele I-VIII, unde sunt înscrişi, conform spuselor primarului, 260 de elevi. Acesta a ţinut să puncteze că şcoala are nevoie să fie modernizată şi că se caută metode de finanţare pentru a putea face acest lucru. Pe lângă şcoala propriu-zisă, gardul actual trebuie înlocuit cu un altul, însă deocamdată toate astea rămân la stadiul de planuri.

Citit 10155 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 02:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.