O petrecere se poate transforma într-o tragedie. SFATURI pentru atunci când ieşiţi la iarbă verde

O petrecere se poate transforma într-o tragedie. SFATURI pentru atunci când ieşiţi la iarbă verde
Pompierii gălăţeni au vegheat grătarele de 1 Mai
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A început sezonul grătarelor la iarbă verde, dar şi al concediilor, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al Judeţului Galaţi avertizează populaţia asupra consecinţelor utilizării incorecte a focului.

Pentru ca petrecerile în aer liber, în zonele de agrement sau lângă pădure, sau chiar cele din curţile private să nu se transforme în evenimente negative cu urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, pompierii le recomandă gălăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor.

Astfel, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.

La plecare, cetăţenii sunt sfătuiţi să stingă jarul cu apa şi să acopere cenuşa cu pământ. Fumătorii sunt îndemnaţi să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate. O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

De asemenea, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de aceasta. „Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate şi marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum şi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, este interzis”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Pompierii gălăţeni au câteva sfaturi şi pentru cei care vor să plece în deplasări în alte localităţi şi le recomandă acestora să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unităţilor de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor:

- se vor respecta recomandările panourilor şi pancartelor cu texte avertizoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;

- se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la mai puţin de 100 m de liziera pădurii;

- turiştii nu vor utiliza focul în pădure sau focul deschis în aer liber;

- este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse, precum şi instalarea corturilor, a autoturismelor şi a suprafeţelor de picnic;

- focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii;

- în spaţiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate;

- la cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze privind regulile de prevenire a incendiilor şi a modului de comportare şi de evacuare în caz de incendiu;

- coşurile de fum ale construcţiilor din pădure vor fi dotate cu grătare (site) parascântei. În condiţiile lipsei de curent electric, se vor folosi mijloace de iluminat omologate şi se interzic improvizaţiile.

Şi, cel mai important, orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Citit 3138 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.