Cum recunoaştem invidioşii

Cum recunoaştem invidioşii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cel mai probabil, cu toţii am fost de câteva ori în viaţă ţinta manifestărilor provenite din invidie sau, de cealaltă parte, am invidiat pe cineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinţă.

În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanţ de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică, precum: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, furie.  

Cine sunt invidioşii:

1. Persoanele cu stima de sine scăzută. “Atunci când o persoană are stima de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viaţa ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situaţia ei financiară, socială, relaţională etc, râvneşte mereu la ceea ce au alţii. Unele persoane care duc invidia la un alt nivel şi doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viaţă mai bună”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

2. Persoanele stăpânite de frică. “Acele persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinţă, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranţă, care pot escalada în frustrări din cauza aşa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alţii au mai mult, dar îşi înfrânează pornirile distructive tocmai din frică”, explică specialistul.

3. Persoanele stăpânite de lene. “Persoanele leneşe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare şi de evoluţie pe care le urmează cei care au succes în viaţă, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioşi nu sunt dispuşi să plătească preţul succesului, şi anume o doză de efort şi de renunţare la un soi de confort, drept pentru care se mulţumesc doar să invidieze”, conchide psihologul.

Citit 5228 ori Ultima modificare Marți, 12 Iunie 2018 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.