Ce factori influenţează apariţia cancerului mamar
Foto: Internet

Ce factori influenţează apariţia cancerului mamar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cancerul de sân apare în urma unui cumul de factori. Unii dintre aceştia pot fi modificaţi, ceilalţi însă, nu. În acest context, ce pot face femeile pentru reducerea riscurilor. Cancerul mamar, forma cel mai frecvent întâlnită de cancer la femei, reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer în întreaga lume, afirmă dr. Georgeta Vremeş, medic primar oncologie medicală la Institutul Sânului, conform "Adevărul".

Cunoaşterea factorilor de risc a dus la dezvoltarea unor măsuri preventive care pot determina reducerea probabilităţii de apariţie a acestei afecţiuni. O parte din aceşti factori de risc pot fi modificaţi, alţii însă, nu. „Printre factorii care nu pot fi modificaţi se numără sexul – femeile fiind de 100 de ori mai afectate decât bărbaţii; vârsta – majoritatea cazurilor apar după vârsta de 55 de ani şi rasa - femeile caucaziene au risc uşor crescut pentru cancer mamar, comparativ cu femeile afro-americane, asiatice sau hispanice, însă femeile afro-americane dezvoltă forme agresive şi au o rată de mortalitate mare“.

Nici factorii genetici, respectiv istoricul familial şi cei moşteniţi nu pot fi schimbaţi. Aceasta înseamnă existenţa unor rude de gradul I pe linie maternă sau paternă cu istoric de cancer de sân care dublează riscul pentru acesta afecţiune. „De asemenea, antecedente personale de cancer de sân se asociază cu risc crescut de trei - patru ori pentru a dezvolta un alt cancer mamar“, mai spune specialistul citat.

Cele mai frecvente mutaţii care se asociază cu rsic pentru cancer mamar sunt BRCA 1 şi 2. Densitate mamară crescută şi anumite modificări benigne mamare - de exemplu, hiperplazia ductală sau lobulară atipică, adenoza scleroasă, fibroadenoamele complexe, carcinomul lobular in situ sau carcinomul ductal in situ, pot influenţa şi ele riscul de a dezvolta această formă de cancer.

Femeile obeze au un risc mai mare

Există însă o serie de factori care ţin de stilul nostru de viaţă şi care contribuie şi ei la creşterea riscului de cancer mamar. Pe primul loc se numără obezitatea. „Cancerul mamar este cu 12-13 la sută mai des întâlnit la femeile supraponderale - IMC 25-29,9, cu 16-20 la sută la cele obeze - IMC >30, iar la bărbaţi este cu 30 la sută mai mare la cei supraponderali“. Prima sarcină intervenită după vârsta de 30 de ani este un alt factor de risc, la fel ca şi istoricul menstrual – menarha precoce, adică înainte de vârsta de 12 ani, cât şi menopauza tardivă – peste 55 de ani, creşte uşor riscul.

Femeile care au un regim de activitate fizică de cel puţin patru ore pe săptămână au un risc mai mic de a dezvolta boala. Femeile care beau aproximativ trei unităţi de alcool săptămânal au un risc de 15 la sută mai mare, iar acest risc creşte la 25 la sută pentru fiecare băutura adiţională. Fumatul, chiar şi cel pasiv, determină un risc mai mare pentru cancerul mamar la femeile în premenopauză, de asemenea, cu un risc mai mare legat de complicaţiile tratamentului cancerului mamar – de exemplu, afectarea pulmonară în timpul iradierii, risc trombotic în timpul terapiei hormonale sau recuperarea postchirurgicală.

Expunerea la lumină pe timpul nopţii e dăunătoare

Potrivit dr. Vremeş, anticoncepţionalele utilizate mai mult de zece ani cresc riscul de cancer de sân, la fel ca şi tratamentele de substituţie hormonală postmenopauză. „Iradierea toracelui, folosită în adolescenţă pentru tratamentul altor forme de cancer - boala Hodgkin, limfoame non-Hodgkin, creşte riscul de cancer mamar, la fel ca şi nivel redus al vitaminei D3, corecţia acestui deficit se recomandă a fi făcută după determinarea în prealabil al nivelului plasmatic de vitamina D. 

Acestora li se adaugă expunerea la lumină în timpul nopţii. Studiile arată că femeile care lucrează noaptea: muncitoarele din fabrici, doctori, asistentele, poliţistele, au un risc mai mare pentru cancer de sân“, atrage atenţia dr. Vremeş.

Deşi cancerul de sân este mai rar întâlnit în ţările unde dieta este vegetariană sau săracă în grăsimi, studiile realizate până în acest moment nu au reuşit să stabilească o legătură între consumul de grăsimi şi cancerul mamar. Un alt factor de risc adus în discuţie de unii specialişti este expunerea la chimicale. „Prezenţa acestor factori de risc nu implică, obligatoriu, apariţia unui cancer de sân aşa cum unele din femeile diagnosticate cu această afecţiune nu aveau nici unul din aceşti factori“, atrage atenţia medicul.

Pentru reducerea riscurilor, specialistul recomandă menţinerea unei greutăţi corporale normale, a unei activităţi fizice constante, renunţarea la alcool, evitarea expunerii la chimicale sau radiaţii, limitarea consumului de anticoncepţionale sau a tratamentelor de substituţie hormonală şi încurajarea alăptatului.

Citit 4170 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 14:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.