Cinci paşi pentru a ne face plăcuţi

Cinci paşi pentru a ne face plăcuţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De multe ori avem nevoie în viaţă de ajutorul celorlalţi, fie că-l cerem, fie că nu. Avem nevoie, de la simpla lor prezenţă, susţinere emoţională sau ghidaj, până la acţiuni concrete, palpabile.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, ca să putem fi ajutaţi, ghidaţi sau susţinuţi, este important ca persoanele din jur să ştie măcar minimal ce simţim, gândim şi de ce avem nevoie concret, descris în termeni cât mai simpli şi precişi. Specialistul afirmă că persoanele din jur au nevoie de o bucăţică din adevărul nostru şi de o bucăţică de contribuţie din partea noastră (prezenţa fizică, timp, energie, răbdare, încredere etc.), ca să ştie cum ne pot ajuta concret.

"Pentru că fiecare ajutor presupune contribuţie din ambele părţi, ajutorul este un drum pe care ne întâlnim la mijloc. Uneori suntem tentaţi să parcurgem noi mai mult din drum, alteori suntem tentaţi să-l lăsăm pe celălalt, uneori pentru că aşa ne-am obişnuit, alteori pentru că aşa este situaţia; însă, de fiecare dată, este necesar să-l ajutăm pe cel de lângă noi să ne ajute, adică să parcurgem şi noi o bucăţică din drumul unul spre celălalt. Orice interacţiune umană reuşită presupune o "muncă de echipă", o contribuţie conştientă şi intenţionată la fructificarea plenară a momentului", explică psihologul Laura Maria Cojocaru. 

Cinci paşi

Totodată, specialistul afirmă că putem parcurge cinci paşi în relaţia cu ceilalţi, astfel încât aceasta să fie una eficientă:

1. Acordarea unei doze de încredere persoanei şi informaţiei oferite de ea.

2. Sinceritate şi deschidere în privinţa informaţiilor relevante pentru ajutorul cerut.

3. Căutarea şi acceptarea sincerităţii din partea celeilalte persoane, chiar dacă nu-ţi "cântă-n strună".

4. Acordarea unei perioade de timp suficiente pentru exersarea noilor informaţii şi pentru a putea observa începutul unei schimbări sau îmbunătăţiri dorite.

5. Starea de recunoştinţă faţă de interacţiune, persoană, informaţie, timp şi energie împărtăşite, deoarece acest sentiment ne menţine cu atenţia pe plusuri, pe ce ştim, avem, putem deja şi pe ce putem învăţa sau avea.

(articol realizat din surse online)

 

Citit 6572 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.