Unele alimente nu trebuie reîncălzite

Unele alimente nu trebuie reîncălzite
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sub presiunea timpului, gătim adesea cantităţi mai mari de mâncare, pe care le încălzim de fiecare dată când ne așezăm la masă. Însă multe alimente pot deveni toxice pentru organism atunci când ating din nou temperaturi mari. Ce nu trebuie reîncălzit şi cum procedăm cu resturile de mâncare?

Puiul

O sursă bogată de proteină, puiul este recomandat pentru întreaga familie. Însă, atunci când este reîncălzit, acea proteină benefică organismului îşi schimbă compoziţia, lucru care poate cauza probleme digestive. Ce e de făcut cu restul de pui care ne rămâne la masă? Poate fi folosit în salate sau sendvişuri, pentru a nu fi reîncălzit. Sau, dacă n-ai încotro, îl poţi găti din nou pe aragaz sau la cuptor, dar numai la temperatură joasă. O situaţie similară este şi cu ouăle. Omleta sau ouăle fierte nu mai pot fi din nou încălzite, ca să nu distrugem proteina din componenţa lor. În schimb, putem folosi ouăle fierte rămase într-o salată delicioasă. 

Cartofii

Această legumă e des folosită în multe gospodării, câteodată chiar de mai multe ori pe zi, lucru care face posibilă reîncălzirea ei. Numai că reîncălzirea poate da naştere apariţiei botulismului, o toxiinfecţie alimentară cauzată de o bacterie care poate afecta grav sistemul nervos şi pe cel muscular. Dacă nu vrei să arunci restul de cartofi fierţi, îi poţi folosi într-o salată orientală, cu ceapă, ou fiert şi oţet, iar cei prăjiţi pot fi gătiţi din nou într-o tigaie plată, la foc mic. Alte alimente care nu ar trebui reîncălzite sunt uleiul și orezul.

Citit 3217 ori Ultima modificare Marți, 10 August 2021 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.