Cum „neutralizați” accidentele urât mirositoare

Cum „neutralizați” accidentele urât mirositoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile privind modul de gestionare a accidentelor urât mirositoare pe care le pot avea prietenii voștri necuvântători. Ne referim la situațiile în care animalul de companie și-a făcut necesitățile fiziologice în casă ori în afara litierei. Ca de obicei, informațiile ne-au fost oferite de Anamaria Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

"În primul rând, dacă sesizați o modificare a obiceiurilor de comportament, urinare sau marcare în cazul câinelui sau pisicii dumneavoastră, trebuie să mergeți cu animalul la medicul veterinar. Anumite afecțiuni ale tractului urinar se pot manifesta prin marcare și urinare necontrolate, în locuri neobișnuite din casă. Insuficiența renală sau infecțiile urinare pot fi motivele schimbării de comportament ale animalului dumneavoastră de companie, iar vizita la doctor și diagnosticarea afecțiunii la timp îi pot salva viața acestuia", este primul și cel mai important sfat.

Trebuie să știți că stresul, depresia și anxietatea pot fi alte cauze ale schimbării comportamentale ale animalului dumneavoastră. Mutarea casei, modificarea habitatului, introducerea unui alt animal în teritoriul deja deținut, lipsa proprietarului pentru o perioadă mai lungă de acasă sau apariția unui nou membru al familiei pot reprezenta amenințări și pericole pentru patrupedul dumneavoastră, iar acesta poate recurge la marcarea teritoriului (și aici înțelegem canapele, covoare, pereți) cu urină.

Odată ce descoperiți cauza problemei și începeți tratarea acesteia și înlăturarea simptomelor, fie prin produse medicamentoase prescrise de medicul specialist, fie prin produse cu feromoni sintetici, care reduc stările de excitație, fie prin împărțirea teritoriului/ limitarea acestuia, vă rămâne să îndepărtați din casă, de pe mobilier, semnele urinării și marcajului, pentru a evita reluarea obiceiului deviant.

Cu ce puteți curăța

"Vă sfătuim să evitați produsele care conțin înălbitori sau amoniac. Curățați temeinic mobilierul cu produse pe bază de săpun neutru; piața de profil este foarte bogată în soluții de curățare, spume formulate pentru descompunerea proteinelor uscate de urină din covoare, pulverizatoare care să rezolve cazurile ce implică fotolii sau draperii. Mirosul nu trebuie acoperit cu substanțe puternic mirositoare, parfumate, întrucât animalele dumneavoastră de companie, cu simţul lor olfactiv extrem de dezvoltat, pot detecta mirosul și pot proceda la repetarea marcării.

Mirosurile trebuie neutralizate și pentru acest lucru vă recomandăm să analizați cu răbdare produsele magazinelor de specialitate (pet-shopuri, magazine online, farmacii veterinare). Soluțiile documentate pot fi cheia unei conviețuiri ideale cu animalul dumneavoastră de companie", subliniază Anamaria Dandeș.

Din păcate există numeroase cazuri în care deviația de comportament și lipsa timpului/ informației/ disponibilității/ răbdării proprietarilor pentru rezolvarea situațiilor de gen duc la abandon: "Tratați-vă animalul de companie ca pe un membru al familiei, oferiți-i șansa la vindecare, corectare sau reintegrare. Nu vă îndepărtați și nu abandonați animalele; acestea depind de noi, oamenii, ne comunică prin diferite moduri stările, fricile și problemele pe care le au, iar noi avem datoria să învățăm să le citim semnalele și să depășim împreună astfel de situații", este sfatul Anamariei Dandeș.

Citit 2427 ori Ultima modificare Vineri, 24 Septembrie 2021 05:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.