Cum începe educaţia prietenului necuvântător

Cum începe educaţia prietenului necuvântător
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile privind creşterea şi îngrijirea responsabilă a animalelor de companie. "Cum îl educi, aşa îl ai", se poate spune nu doar despre un copil, ci şi despre patrupedul familiei. Răsfăţul exagerat sau, dimpotrivă, o severitate absurdă au ca rezultat fie un animal needucat, fie unul stresat, speriat sau chiar traumatizat.

Educaţia prietenului necuvântător începe de îndată ce a intrat în familia dumneavoastră, şi cu provocările perioadei de acomodare. Un câine, de pildă, are nevoie, pe lângă afecțiune și îngrijire, de disciplină, după cum subliniază Anamaria Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

"Programul pentru nevoile fiziologice este cel care dă cele mai mari dureri de cap. Pentru început, trebuie avută în vedere învățarea patrupedului să folosească covorașele absorbante pe care le puteți achiziționa din pet-shop-uri. Pe măsură ce acesta învață să utilizeze doar aceste covorașe, mutați locul acestora cât mai aproape de ușa de la intrare în casa, iar apoi în afara acesteia. Câinele va asocia satisfacerea nevoilor fiziologice cu zona din afara casei și, pe fondul unor ieșiri regulate la plimbare, va învăța să ceară afară când situația o cere: se va posta lângă ușă, va căuta agitat lesa, va zgâria mânerul ușii de la intrare, și exemplele pot varia", spune Anamaria Dandeş.

Esenţial este ca animalul, fie pisică, fie câine, să îşi cunoască numele şi să răspundă când îl aud. Patrupedele reţin foarte uşor numele şi din tonul nostru înţeleg cum să se comporte. Prin urmare, alegeţi cu grijă numele animalului şi folosiţi-l de fiecare dată, chiar dacă vă vin pe buze tot felul de diminutive sau vorbe de alint. Dacă azi e "Pufi", mâine e "Miţi", poimâine "Pisi", să nu aveţi pretenţia ca animalul să răspundă.

Iată şi experienţa unui exemplu personal, împărtăşită de Anamaria Dandeş. Deşi pe carnetul de sănătate pisica se numeşte Cleopatra Patricia, alintată de stăpân drept "iubita lui tata", a învăţat să răspundă doar la "iubita". Şi de cinci ani, de îndată ce aude acest cuvânt vine în fugă, asociind afecţiunea din tonul stăpânului cu numele ei.

Tot în categoria educaţie intră şi primele comenzi pe care câinele trebuie să le respecte: "Așteaptă!", "Şezi!", "Culcat!", "Cuminte!". "Comenzile nu se "cântă", câinele nu trebuie rugat sa facă ceva. Tonul trebuie sa fie cald, dar ferm", atrage atenţia Anamaria Dandeş. Cât şi cum trebuie să exersaţi aceste comenzi vă spunem săptămâna viitoare.

Citit 2965 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 02:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.