Secretele dresajului, cu instructorul canin Lucian Donosă

Secretele dresajului, cu instructorul canin Lucian Donosă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Astăzi vom încerca să le fim de folos celor care deţin căţei. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, am obţinut informaţii preţioase de la Lucian Donosă, un experimentat instructor canin și conducător de câini de serviciu, cu peste 25 de ani experiență în lucrul cu câinii.

Datorită lui Lucian Donosă, Tazz și Luna, doi căţei din adăpostul local "Ajutați-l pe Lăbuș", ale căror poveşti au fost deja prezentate în cadrul rubricii noastre, s-au transformat în numai trei luni, în doi prieteni numai buni de adoptat! Frica şi anxietatea lor au dispărut complet, ei fiind acum extrem de sociabili, receptivi la comenzi și relaxați!

"Dresajul unui câine, educarea și învățarea acestuia depind în totalitate de evaluarea corectă a temperamentului și a gradului de dezvoltare mentală a câinelui", a ţinut să precizeze instructorul canin. În dresaj, sunt implicate întotdeauna trei părți: dresorul, câinele și stăpânul acestuia. Dresorul este cel care trebuie să ghideze, să ajute la dezvoltarea unei relații armonioase și a unei comunicări ideale dintre stăpân și patruped. Totodată, acesta ajută la stabilirea unui limbaj comun, a unei comunicări structurate, eficiente între stăpân și câine.

În funcție de câine, ședințele de dresaj se pot întinde pe o perioadă de câteva săptămâni, până la câteva luni: "Unii câini sunt foarte receptivi și intuitivi, participă la câteva ședințe de dresaj împreună cu stăpânii lor și absolvă cursul cu brio", susține Lucian Donosă. Pe de altă parte, există și câini cu firi dificile, ori prea distrați, ori încăpățânați, cu care cursul de dresaj se poate întinde pe o perioadă de mai multe luni.

"O ședință de dresaj poate dura trei sau patru ore, cu pauze, normal, pentru că este nevoie și de relaxare și joacă. Dresajul și antrenamentul presupun atât un efort fizic, cât și psihic pentru câine, iar un bun instructor trebuie să știe să estimeze capacitatea de lucru a fiecărui câine, pentru a nu-l solicita inutil", subliniază instructorul gălățean.

Principii de bază

În dresaj, trebuie respectate câteva principii de bază: pe lângă principiul controlului, care se referă la autocontrolul dresorului și deținerea controlului asupra câinelui și urmărirea reacțiilor acestuia, principiul asocierii excitanților este extrem de important: câinele va reacționa la fel atunci când primește aceeași comandă în același mod ferm și autoritar.

Lucian Donosă subliniază valoarea principiului dării corecte a comenzilor: trebuie date clar și ferm, iar după executarea corectă, câinele va fi recompensat. Repetabilitatea (același exercițiu până la execuția corectă), alternanța exercițiilor, pentru a nu plictisi câinele, dar și alegerea terenului de dresaj (evitarea folosirii aceluiaşi teren, câinele asociind după câteva ședințe doar terenul respectiv cu lucrul) sunt alte principii la fel de importante ale dresajului.

Nu uitați să recompensaţi câinele la fiecare execuție corectă, afirma Lucian Donosă. Recompensarea (motivația), principalul motor al învățării, poate fi prin hrană (în special la câinii tineri), prin manifestări ale afecțiunii sau o jucărie (o minge, de exemplu), pentru aport.

Adept al unui dresaj pozitiv, Lucian Donosă încheie lista principiilor dresajului cu cel al corecției câinelui: aceasta trebuie să fie făcută de fiecare dată când patrupedul nu execută corect o comandă și imediat ce câinele greșește. Corecția nu se face sub nicio formă folosind forța sau prin lovire.

Vom continua acest subiect şi săptămânile viitoare!

Citit 3084 ori Ultima modificare Vineri, 15 Octombrie 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.