Cum putem greşi în dresajul câinelui

Cum putem greşi în dresajul câinelui
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să le fim de folos stăpânilor de căţei. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, continuăm să vă oferim informaţii preţioase de la Lucian Donosă, instructor canin și conducător de câini de serviciu, cu peste 25 de ani de experiență în lucrul cu câinii. Aşa cum am promis, şi astăzi vom vorbi despre greşelile care se pot comite în dresajul căţelului.

Reamintim, aceste greșeli au o influență negativă, iremediabilă uneori, în procesul de formare a reflexelor condiționate, în realizarea unei progresii constante în dresaj, atrage atenţia instructorul canin. De asemenea, este important să nu uităm că în relația om-câine trebuie impuse niște limite, dacă ne dorim un câine educat, care nu creează probleme.

Astăzi ne referim la aplicarea greșită a metodelor și procedeelor de dresaj. Potrivit instructorului canin, asta înseamnă: aplicarea metodelor și procedeelor de dresaj fără a ține seama de tipul de sistem nervos al câinelui, respectiv, suprasolicitarea sistemului nervos al patrupedului. Pentru evitarea acestor situaţii trebuie respectate câteva reguli. În primul rând, exercițiile executate în cadrul unei ședințe de dresaj vor fi cât mai des și plăcut alternate. De asemenea, pentru un exercițiu executat corect, câinele va fi întotdeauna recompensat, chiar și numai cu "Bravo!".

"La formarea unor noi reflexe condiționate (învățarea unor noi comenzi) se vor utiliza terenuri cunoscute câinelui, pentru a nu fi distras de noii excitanți. Va exista întotdeauna un raport optim între lucru, recompensă, acordarea liberului și joacă”, atrage atenţia instructorul canin. Asocierile nedorite sunt acele greșeli ce decurg din comoditate și rutină. De pildă, cele apărute ca urmare a executării stereotipe a exercițiilor de dresaj. "Un exemplu simplu ar fi repetarea aceleiași succesiuni de comenzi, «Șezi», urmată imediat de «Culcat». Utilizarea excesivă a acestei secvențe va conduce la formarea unui nou reflex condiționat, câinele luând poziția «Culcat» imediat după ce a executat comanda «Șezi».

Pot fi prevenite prin alternarea exercițiilor de dresaj, prin schimbarea modului de a începe și a termina programul de lucru, prin alegerea momentului optim de acordare a recompensei și introducerea scurtelor reprize de pauză și joacă", explică instructorul canin.

De asemenea, mai apar asocieri nedorite ca urmare a neschimbării terenului de dresaj, având drept consecință asocierea de către câine numai a acelui teren cu programul de lucru, astfel că, în alte locuri, nu va răspunde prompt la comenzi, precizează Lucian Donosă.

AFLAȚI MAI MULTE DIN ACEASTĂ CATEGORIE

Citit 2666 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.