Cât de periculoasă este toxoplasmoza pentru pisici şi femei gravide

Cât de periculoasă este toxoplasmoza pentru pisici şi femei gravide
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi pentru sănătatea pisicilor. Rămânem tot în sfera bolilor infecţioase şi, cu sprijinul medicului veterinar gălăţean Ema Oprișan şi al Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, vă oferim informaţii despre toxoplasmoză.

Toxoplasmoza, afecțiune cauzată de infestarea cu parazitul toxoplasma gondii, este o boală care poate afecta toate animalele cu sânge cald. Dintre acestea, felinele se dovedesc a fi singurele animale în care parazitul își poate definitiva ciclul de dezvoltare și, totodată, elimina ouă. Putem vorbi chiar de o rată a infectării mult mai crescută în zonele cu climat cald şi umed, consecință a faptului că ouăle acestui parazit supravieţuiesc mai bine în aceste medii.

Este o boală a pisicilor cu trai mixt (cele care stau atât în casă, cât şi afară) sau a celor care trăiesc strict afară, fiindcă pot consuma oricând diverse vertebrate cu sânge cald infestate. Parazitul are o predilecție pentru țesutul placentar, din acest motiv boala fiind periculoasă pentru femeile gravide.

Cum ne „spune” pisica noastră că e infectată cu toxoplasma

Animalul este letargic, prezintă episoade de febră, slăbește și vomită. Uneori poate prezenta ascită - acumulare de lichid în abdomen, slăbiciune musculară sau șchiopătează. Urgent trebuie să ne prezentam la medicul veterinar, care va face investigațiile necesare diagnosticării: teste sangvine - biochimie și hematologie, examinarea fecalelor, serologie. Ca și tratament, clindamicina este antibioticul recomandat.

Trebuie precizat faptul că mare parte dintre feline sunt imune la infecție, ca urmare a expunerilor anterioare. Cu toate acestea, dacă parazitul afectează o pisică gestantă, acesta se multiplică în placentă și afectează fetușii. Pisoii pot muri la naștere sau în primele săptămâni de viață.

Legat de modul de transmitere a parazitului către om, este important să subliniem că nu numai contactul cu excremente contaminate ale pisicii noastre ne poate pune în pericol, ci și posibilitatea ingerării parazitului după consumul de apă sau alimente contaminate: carne de miel, porc sau vânat. Chiar și lactatele nepasteurizate pot reprezenta un pericol, cât și consumul de fructe sau legume nespălate.

"Așadar, proprietari de pisici: fiți atenți la semnele clinice ale pisicuței dvs! Nu ignorați schimbările de comportament și rutină! Asigurați deparazitarea periodică, internă și externă a pisicilor! Un risc major îl reprezintă carnea nepreparată corespunzător, dată ca hrană animalelor. Fiți atenți la acest aspect! Curățați litiera zilnic și dezinfectaţi-o corespunzător! Trataţi-vă animalul de companie ca pe un membru al familiei: asigurați-i îngrijire și suport medical în caz de nevoie, nu amânați!", vă îndeamnă Anamaria Dandeş.

Citit 1804 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2022 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.