Școala iubitorilor de animale: Cât de periculoase pot fi căpușele

Școala iubitorilor de animale: Cât de periculoase pot fi căpușele
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Cu sprijinul dr. Livia Petre, medic veterinar gălățean, și al Anamariei Dandeș, coordonator grup local "Oameni de bine, pentru oameni și animale", vă vom spune tot ceea ce trebuie să știți despre pericolul reprezentat de căpușe, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Din start, trebuie să știți că zonele în care putem avea neplăceri din cauza căpușelor sunt cele cu verdeață, iarbă înaltă sau locurile umbroase din păduri, în special în sezonul cald. Ele se prind foarte ușor de tegumentele animalelor, de blana lor, sau de pielea oamenilor. Aceste insecte parazite se hrănesc cu sângele gazdei, de aici și riscul de a transmite bacterii către om sau animal.

Chiar dacă doar unele căpușe sunt purtătoare de germeni patogeni și nu orice mușcătură poate aduce automat infectarea gazdei, trebuie cunoscute riscurile și modul în care putem preveni îmbolnăvirea, ne explică dr. Petre: "Cele mai importante boli transmise de căpușe sunt babesioza, borelioza (Boala Lyme), ehrlichioza și anaplasmoza".

Cheia reducerii riscului de complicații, odată găsită căpușa, este îndepărtarea acesteia cât mai repede posibil. "În babesioză, de exemplu, studiile au arătat că boala se transmite în 12-48 ore de la momentul în care căpușa s-a prins pe tegumentul animalului", afirmă medicul veterinar.

Fiți vigilenți, așadar, dragi proprietari de animale! După fiecare plimbare prin zone precum cele descrise mai sus, analizați blana animalului dumneavoastră. Odată ce ați îndepărtat o căpușă de pe animalul dumneavoastră, trebuie să îl observați timp de cel puțin două săptămâni și monitorizați orice schimbare de comportament. Și asta pentru că simptomele bolilor transmise de căpușe variază.

Câinele este apatic, letargic, febril, vomită, nu mai are mucoasele rozii, are ganglionii limfatici măriți? Fiți responsabili și mergeți de urgență cu acesta la un cabinet veterinar. Nu este o afecțiune care trece de la sine, parazitul produce scăderea numărului de eritrocite și trombocite, iar deznodământul poate fi fatal, dacă nu se intervine cu tratament specific. Există antibiotice special țintite pe aceste bacterii, fără de care animalul nu poate supraviețui.

"Evident că cel mai bun mod de a ne proteja animalele dar și pe noi, oamenii, este prevenția. Farmaciile și cabinetele veterinare oferă o gamă variată de zgărzi antiparazitare, pipete, inclusiv tablete masticabile, care ne pot feri familia de probleme. Țineți o evidență clară a deparazitărilor externe și nu amânați repetarea acestora la termenul stabilit. Pentru noi, oamenii, există spray-uri speciale împotriva insectelor, care trebuie aplicate cu strictețe pe zonele de piele care nu sunt acoperite. Evitați pulverizarea pe zona palmelor, întrucât produsele conțin insecticid și pot provoca intoxicații în caz de ingerare", ne sfătuiește Anamaria Dandeș.

Totodată, dacă vă faceți plimbările cu patrupedul în zone împădurite și cu iarbă înaltă, de preferat este să purtați haine deschise la culoare, căpușele fiind evident mai ușor de reperat, prin contrastul de culoare.

Citit 1857 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.