Periați, periați și iar periați... pisica sau cățelul

Periați, periați și iar periați... pisica sau cățelul
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Știm, dacă sunteți stăpân de pisică sau de câine, trăiți vremuri păroase - suntem în plin sezon de năpârlire - motiv pentru care vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile privind îngrijirea prietenilor necuvântători cu blăniţă. Fie că au părul lung sau scurt, năpârlirea este la fel de deranjantă şi pentru stăpâni, dar şi pentru patrupede, dar țineți seama că este un fenomen normal.

Știm că poate fi enervant părul lăsat pe covoare, parchet şi gresie. Despre cel de pe canapea și haine nu mai vorbim! Firele de păr plutind prin aer vă pot poposi în paharul cu apă, în ceașca de cafea sau în farfuria cu mâncare. Ca să nu mai punem la socoteală scena în care pisica se opintește să elimine un ghem de păr sau senzația de a călca pe gogoloiul de păr regurgitat. Însă toate acestea sunt normale și chiar reprezintă semne de sănătate a animalului de companie. Doar dacă vi se pare că animalul năpârleşte în exces, dacă rămân suprafeţe mari de pe corp lipsite complet de păr sau pielea golaşă prezintă pete roşii, la fel şi dacă părul pare împâslit, trebuie să mergeţi neapărat la medicul veterinar!

În cazul unei năpârliri normale, singura soluţie pentru a diminua efectele neplăcute este periajul cât mai des pisicilor şi al câinilor. Le faceţi un mare bine, ajutându-le să scape de părul mort, sub care pielea se poate îmbolnăvi! Atenţie, însă, pieptănatul sau periatul nu sunt lupte corp la corp în care animalul vrea să scape, iar stăpânul îl ține cu o mână și îl periază iute și vârtos cu cealaltă! Ele trebuie să fie momente plăcute, în care animalul să se simtă alintat, nu agresat. Prin urmare, în cazul patrupedelor care nu sunt obișnuite de mici cu periajul, alegeți momentele în care sunt liniștite. Fără mișcări bruște, fără grabă, periați-l atât cât acceptă să stea. Mişcările trebuie să fie lente şi lungi, de la gât şi până la coadă, în măsura în care blănosul acceptă să-i fie pieptănată coada. Insistaţi în zona cefei şi a gâtului, în sensul creşterii firului de păr. Este posibil ca animalul să nu suporte să fie pieptănat pe abdomen şi pe labe, aşa că nu insistaţi să o faceţi.

Important este ca peria, pieptănul sau mănuşa specială să fie mânuită de-a lungul corpului, cu grijă, fără a zgâria, pentru a înlătura părul mort. În cazul animalelor cu blana lungă, mare atenţie la noduri sau cocoloaşe - ele trebuie tăiate cu grijă, nu încercaţi să le descurcaţi. Dacă animalul s-a plictisit după câteva minute, nu-l forţaţi să stea, chiar dacă nu aţi terminat de periat tot corpul! Eficienţa periajului pisicii sau câinelui depinde mult de peria sau pieptănul pe care stăpânul le foloseşte.

Vom continua subiectul și săptămâna viitoare.

Citit 1846 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.