Cum trecem cu bine peste zilele caniculare

Cum trecem cu bine peste zilele caniculare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zilele acestea, Galațiul este cuprins de un val puternic de căldură, iar asfaltul încins și lipsa locurilor cu umbră de pe străzi fac temperaturile extreme și mai greu de suportat de către organism. Dincolo de disconfortul creat, canicula este periculoasă chiar și pentru persoanele sănătoase. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a trece cu bine peste această perioadă.

Razele solare sunt cele mai puternice în special între orele 10,00 și 18,00. De aceea, în această perioadă din zi, trebuie să te ferești de soare. Dacă totuși ești nevoit să te expui la caniculă, folosește creme de protecție solară cu factor de protecție ridicat. Adulții trebuie să folosească produse cu factor de protecție de cel puțin 15, iar copii produse cu factor de protecție de cel puțin 30.

"Protectorul solar se aplică la fiecare două ore, după înot. Se acordă o atenție deosebită regiunilor care sunt cele mai expuse: nas, urechi, umeri, brațe dezgolite, vârfurile picioarelor. De asemenea, o pălărie cu boruri largi este bună pentru că poate oferi protecție ariilor expuse adesea la soare (gâtul, urechile, ochii și pielea capului). Ochelarii de soare ajută la protecția ochilor față de lumina dăunătoare a soarelui. Ochelarii de soare de calitate ar trebuie să poată opri 99 până la 100 la sută din radiațiile ultraviolete UVA și UVB. Poartă îmbrăcăminte lejeră, din bumbac și de culori deschise. Evită purtarea hainelor umede, în special pe plajă, pentru că razele solare dăunătoare pot trece mai ușor prin ele", recomandă Compartimentul pentru Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Totodată, este esențial să bei suficiente lichide (între doi și patru litri pe zi). Apa proaspătă este cea mai bună, însă poți bea și sucuri naturale de fructe sau alte băuturi cu un număr redus de calorii. Nu sunt recomandate, în schimb, băuturile alcoolice și nici cele care conțin cofeină.

Legumele și fructele proaspete nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Mai ales pe timp de caniculă, evitați mâncărurile grele.

Complicații provocate de caniculă

O primă complicație cauzată de expunea la temperaturi ridicate este șocul caloric, atrag atenția specialiștii DSP Galați. Acesta se manifestă prin febră, tegumente uscate și chiar prin pierderea cunoștinței.

Șocul hipovolemic se manifestă prin tegumente reci, palide și prin scăderea tensiunii arteriale.

"Mai pot apărea tulburări de ritm cardiac sau chiar infarctul miocardic acut. Sunt frecvente și crampele musculare resimțite în mâini și în picioare. Alte manifestări provocate de caniculă sunt: apariția unor pete roșii pe piele, insomniile stările de agitație și de iritabilitate, oboseala accentuată, precum și starea generală de rău", adaugă sursa citată.

Persoanele cele mai sensibile la caniculă sunt copiii, vârstnicii, bolnavii cronici și gravidele.

Citit 3040 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iulie 2022 09:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.