Cum să îţi îngrijeşti părul creţ şi să te bucuri de el

Cum să îţi îngrijeşti părul creţ şi să te bucuri de el
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Părul creț a fost mai mereu râvnit de toate femeile, dar puţine dintre cele care nu au părul ondulat de la mama natură ştiu e cât de multă grijă este nevoie pentru a-l menţine frumos şi sănătos. Am fost înzestrată cu păr natural creț, aşa că m-am gândit să vă împărtășesc din propria mea experienţă, pentru a vă ajuta să vă iubiţi părul şi să îl păstraţi în cea mai bună formă.

Este important să ne identificăm tipul de păr 

Și pentru mine aranjarea părului creţ a fost o luptă continuă. De la a-mi descoperi tipul de păr creț și diferitele stiluri în care se poartă la a desluși ordinea aplicării produselor de păr, totul a presupus efort, şi nu puţin! În vremuri când pendulam între părul creț natural și cel drept, întins cu placa, mi-am regăsit echilibrul în inima Franței. Parisul a fost pentru mine eye-opening și, deși nu o spun prea des, domnișoarele cu părul creț afro m-au motivat să îmi iubesc părul, să îl aranjez și să îi fac diferite împletituri care să îmi confere un look aparte. Iar efortul a devenit infinit mai intens, când, chiar în Franța, pubertatea își juca ultima sa carte: uscarea părului și aspectul cât mai vâlvoi al acestuia veneau la pachet. Nu aș da vina numai pe pubertate, ci și pe factorii externi și pe aplicarea produselor greșite de păr. Consumam alimente sănătoase, nu foloseam produse de styling și nu aveam deficit de vitamine, proteine, minerale. Atunci care să fie cauza? Fluctuațiile de temperatură și umiditatea, fumul, poluarea și radiațiile îmi afectau părul. 

Dar ce îl făcea și mai uscat era apa cu clor din bazin. Pe atunci mergeam de trei ori pe săptămână la bazinul de înot şi nu țineam atât de mult cont de părul meu. Nu înțelegeam că fohnul și clorul aveau o influență negativă asupra firului de păr. A nu se confunda cu apa sărată din mare, care face minuni asupra firului de păr, cât și a scalpului, definind bucla și creând aspectul de inel. Astfel, împreună cu o altă colegă de înot creață am început să ne punem întrebarea: oare apa cu clor nu influențează cumva? Am aflat așadar un secret despre părul expus la clor. El trebuie spălat imediat după ședința de înot cu produse profesionale și trebuie lăsat să se usuce natural. Cum nu foloseam produse potrivite părului meu, am început să am acumulări pe firul de păr, care devenise electrizat și casant. Așa că am aflat de soluții naturale pe care să le aplic pentru a-l menține cât de cât aranjat. Drept șampon foloseam apă cu bicarbonat, în continuare mască de păr cu ou și lămâie și pentru clătire oțet de mere diluat în apă. Acesta din urmă se aplică atât pe păr, cât și pe scalp, masând 3-5 minute, apoi acoperi părul și lași să acționeze 30 de minute.

Un hair stylist specializat va şti ce să vă recomande

L-am ținut în uleiuri și produse naturale timp de şase luni, când am dat peste un hair stylist profesionist care mi-a făcut o spălare cu cele mai trendy loțiuni. Am descoperit acolo că, înainte de aplicarea tratamentului, se aplică un mix de ulei o dată la 2-3 săptămâni format din: ulei din sâmburi de struguri, ulei de cocos și ulei de măsline, care se lasă să acționeze timp de 30 de minute, descurcând ușor părul cu degetele. Am fost sfătuită de hair stylist să optez pentru produse de păr de la Londa Velvet Oil, care conține mai multe varietăți, alegându-l pe cel galben, de reparare a firului de păr. Un pachet cu aceste trei produse costă online 198 de lei fără livrare, dar se pot găsi și în magazin. Alte persoane doritoare de a-și defini buclele de păr își cumpără produse de la firma Cantu, așa că un set cu balsam, modelator de bucle și spray costă în jur de 160 de lei. În schimb, există pentru hidratarea părului și uleiuri mai scumpe precum Paul Mitchell, depinde de preferinţele şi posibilităţile fiecăruia. Rămâne să vedeți care produse vă avantajează. Vă spun din proprie experiență să nu faceți rabat de la calitate, pentru că nu veți obține rezultatul dorit.  După spălarea uleiului, se aplică de două ori șamponul, timp de două minute pentru fiecare dintre cele două spălări; masca de păr se aplică progresiv pe fiecare secțiune de păr care urmează a fi descurcat cu peria, pieptănând de la vârful firelor spre scalp. Peria trebuie neapărat să fie cu dinți rari. După spălare, se înfășoară părul într-un prosop și se acoperă timp de 5-10 minute. Eu aplic apoi ulei de la vârful părului până la jumătatea acestuia. Îl scutur de câteva ori cu capul în jos și este ca nou. 

Vă las aici și câteva ponturi pe care eu a trebuit să le învăț pe propria mea piele:

1.     Să nu piepteni părul când este uscat;

2.     Să îl descurci cu degetele când aplici uleiul de dinaintea tratamentului;

3.     Să aplici doar produse profesionale;

4.     Să îl lași să se usuce natural;

5.     Să îl iubești așa cum e! Până și tipul de păr ondulat despre care alții spun că nu se așază are toate șansele să o facă dacă se aplică un tratament corespunzător;

6.     Să nu îl întinzi sau vopsești des. 

Nu este ușor, dar rezultatele sunt pe măsură şi merită efortul.

Citit 1975 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.