Este bine să tundem animalul de companie?

Este bine să tundem animalul de companie?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Românii au din ce în ce mai multe animale de companie, iar odată adus acasă, patrupedul devine un membru cu drepturi depline al familiei, ceea ce presupune inclusiv propriile tratamente de înfrumuseţare, la saloane de profil. Cât de bine este să tundem animalul şi să îl spălăm? Nu ar fi rău să cerem înainte şi sfatul medicului. 

Majoritatea familiilor care decid să adopte un patruped, aleg cu precădere cățeii de talie mică, mai ales dacă în familie există și un copil. Statisticile arată că cele mai căutate rase de câini de talie mică, preferate de cei care locuiesc la bloc, sunt bichonii. Specialiștii spun că bichonul este reprezentantul uneia dintre cele mai vechi rase de câini de companie. Dovezile acestui fapt s-au găsit în Egipt și în Grecia și ele datează încă din epoca faraonilor. În mormântul lui Ramses al II-lea (al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat) s-au găsit statuete ce reprezentau această rasă. Bichonul maltez este prietenos cu anturajul familiei, iubitor și cu aspect fizic deosebit de plăcut. Bella este o cățelușă de talie mică, din rasa bichon, care a devenit repede jucăria vie a familiei adoptive. Pentru a fi în ton cu moda, Bella merge la salonul de coafură pentru căței unde are parte de un tratament de vedetă: spălat, tuns, tăiat unghiuțe și chiar parfumat.

"O duc din trei în trei luni la tuns. Ne place tare cum arată după. Doamna de acolo (frizerița, n.r ) îi face fel de fel de tunsori. Când vine acasă, fii-mea îi atașează fundițe roz sau roșii şi îi face și moțuri. Arată ca o jucărie. În plus, când iese de la salon miroase foarte frumos, ca o bombonică, pentru că la final este parfumată de către fetele de acolo. Singura problemă este că aceste saloane sunt foarte aglomerate și trebuie să o programez cu câteva luni de zile înainte. Rar se întâmplă să renunțe cineva la programare și să ne cheme mai devreme”, ne-a povestit doamna Maria, stăpâna Bellei.

Pentru a afla cum stau lucrurile în ceea ce privește un salon de coafor pentru animale, am luat legătura cu reprezentanta unui salon de înfrumusețare canin. Aceasta ne-a declarat că printre clienții ei se numără atât câinii cât și pisicile. Patrupedele beneficiază de servicii de înfrumusețare variate, în funcție de talia patrupedului și bineînțeles, și de dorințele stăpânului. La salonul de înfrumusețare despre care am pomenit, clienții beneficiază de spălat și periat, tuns cu mașina sau foarfeca sau de un pachet complet, care implică tuns, spălat, periat, tăiat unghii, curățat urechi și parfumat.

Dau oricât, doar să arate bine

Pentru a-și vedea prietenul patruped tuns, ras și frezat, proprietarii animalului scot din buzunar oricât. Astfel, pentru un animal de talie mică, doar spălatul și periatul ajung la 55 de lei (dacă blănița are maxim 11 mm) și 120 lei pentru pachetul complet, în timp ce, pentru un cățel de talie mare, pachetul complet ajunge la suma de 140 de lei. Cu toate acestea, pentru a prinde un loc la unul dintre saloanele de înfrumusețare pentru animale din Galați, trebuie să îți programezi prietenul cu câteva săptămâni bune înainte. 

Sfatul medicului 

Medicii veterinari spun că moftul nostru de a avea un prieten patruped tuns și parfumat nu face decât să îi dăuneze animalului. Cu atât mai mult dacă operațiunea de înfrumusețare are loc în preajma sezonului rece, când animalul se adaptează la noul anotimp cu ajutorul blănii. "Nici faptul că unii dintre noi fac baie patrupedului nu este ok pentru el. Nici măcar dacă acest lucru este făcut cu șampon special. Combinația de substanțe chimice din care este făcut șamponul și care apoi ajunge pe pielea animalului este foarte toxică. Acesta poate dezvolta boli de piele foarte severe, care necesită tratament medicamentos îndelungat, ceea ce afectează în mod direct sănătatea animalului. Cel mai indicat ar fi să nu spălăm cățelul. În afară de șampon, baia poate dăuna și prin faptul că animăluțul este expus ud la curenți de aer și poate răci. Există situații în care un animal poate răci foarte tare", ne-a explicat dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar cu o carieră impresionantă din Galați. 

42 la sută dintre români au pisici şi cam tot atâţia au câini

Conform celui  mai re­cent raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale (FEDIAF), românii au peste 4 milioane de câini şi tot atâtea pisici, însă doar 290.000 de păsări şi 90.000 de peşti.

”Aproape jumătate (42%) dintre gospo­dăriile din România au o pisică drept ani­mal de companie. Ponderea este similară și în ca­zul proprietarilor de câini. Există şi gospo­dă­rii care au ambele animale. Aceasta este cea mai mare pondere din Euro­pa, aproape fiind doar Polonia, ur­ma­tă de Cehia (41%). La polul opus se află Nor­vegia, Austria, Suedia şi Grecia, în aces­te ţări doar una din 5-6 gospodării are un astfel de animal. Diferențele considerabile sunt date de fap­tul că în România multe dintre gospo­dă­riile din mediul rural au la curte un câine sau o pisică. Ele sunt contorizate chiar dacă nu sunt văzute de proprietarii lor ca nişte ani­male de companie în adevăratul sens al cu­vântului, ci mai degrabă ca paznici – fie pen­tru oameni, fie pentru șoareci ori alte vietăți”, se arată în studiul realizat de FEDIAF.

Citit 2026 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2022 08:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.