Cum scăpăm de acnee şi de efectele ei

Cum scăpăm de acnee şi de efectele ei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acneea este o afecțiune care face ravagii în special la vârsta pubertății, când glandele sebacee se activează și tenul erupe în leziuni acneice de tipul punctelor albe, punctelor negre, papulelor (mici umflături), coșurilor, nodulilor și chisturilor. Deși este o afecțiune, ea nu este periculoasă, dar poate lăsa urme pe piele. Cel care este afectat de aceasta poate trăi o stimă de sine scăzută, stres emoțional, hărțuire emoțională (bullying), cât și inhibare și teamă constantă de părerea celor din jur.

Ana, o elevă de liceu, a fost nevoită încă de la 14 ani să se documenteze despre acnee și să facă față reproșurilor celor care o priveau. “Am simțit că nu mă puteam integra. Văzând toate fețele perfecte atât la școală, cât și pe rețelele de socializare, începeam să nu mă mai identific cu mine însămi. Credeam că eu nu merit să am parte de lucruri bune, fiindcă nu arăt bine. Că alții sunt mai frumoși decât mine și vor cuceri lumea.” Experiența ei îmi amintește de spusele yoghinului Sadhguru, anume că oamenii ar fi mult mai fericiţi dacă nu s-ar raporta la alții. Însă, aici intervine societatea, care la noi în țară nu s-a dezvoltat atât de mult încât să ne trateze egal. Ceea ce nu este dezbătut în normele sociale este faptul că omul ar trebui să își câștige locul profesional doar după inteligența și sârguința de care dă dovadă şi să nu fie hărțuit, ci acceptat de ceilalți, care sunt și ei, la rândul lor, imperfecți. Imperfecțiunea nu constă numai în tenul feței, ci în asimetria la nivelul corpului sau cicatrici, semne pe care le poți avea din naștere sau în urma unor lovituri. 

Acneea Anei se manifesta prin coșuri și puncte negre, cu care s-a luptat până de curând, când și-a rezolvat problema. Ea a trebuit să îndure reproșurile adresate chiar de părinții săi, care îi spuneau să “își acopere mai repede bubele de pe față că nu îi stă bine”.  Ea adaugă: “Tata îmi zicea că arăt ca cineva care nu se îngrijește, deși eram în mijlocul erupției acneice”. Nesusținută emoțional și moral, Ana apela la produse de machiaj specializate, din farmacii, sperând ca ceilalți să nu îi observe imperfecțiunile. Era însă sătulă de a folosi machiaj și a-și adăuga filtre pe față în fotografii pentru a arăta ca toate celelalte fete. Voia să aibă un ten curat natural.

Nu a durat mai mult de un an până când a reuşit să preia controlul sebumului acneic, folosind un tratament topic, ajutat de o mască naturală de miere cu scorțișoară, aplicată de două ori pe săptămână timp de 30 de minute sau alteori peste noapte. Aceasta se prepară din două linguri de miere și o linguriță de scorțișoară. Mierea este bine-cunoscută pentru efectele ei antibacteriene, iar scorțișoara are și ea nu numai proprietăți antimicrobiene, ci și de micșorare a porilor.

Nici starurile nu scapă de această problemă. Ana a găsit utile sfaturile de pe Instagram ale actriței Paris Berelc, care spunea: “Mi se părea că orice produs pe care îl încercam nu funcționa niciodată.” Asta până a descoperit produsele Sonyei Dakar, care au scăpat-o nu doar de tenul acneic, ci i-au redat şi încrederea în propriul aspect fizic. Produse precum Acne Zero, achiziționat la un preț de 253 de lei, ori Super Clear - serum de îndepărtare a porilor, la un preț de aproximativ 300 de lei, sunt, de asemenea, eficiente. Cel din urmă are în compoziția sa acid salicilic și niacinamidă; primul tratează acneea existentă și previne formarea de coșuri, iar al doilea calmează pielea și restabilește bariera cutanată. “Pielea mea este atât de sănătoasă și de fresh, încât nu pot fi mai fericită decât sunt acum,” mai adaugă actrița. Alți urmăritori au spus că pentru acnee severă dermatologul le-a recomandat Roaccutane, care conține isotretinoin, un derivat de vitamina A, care tratează acneea pentru pacienții care nu răspund la alte tratamente.

Întrucât erupțiile de acnee nu pot fi prevenite în totalitate, ci doar tratate atunci când apar, fie din cauze hormonale sau genetice, găsești mai jos o serie de ponturi pentru combaterea lor:

1.     Curăță-ți fața cu apă și săpun nu mai mult de două ori pe zi;

2.     Unele tipuri de machiaj agravează acneea, așa că alege produse hipoalergenice, cu texturi ușoare, matifiante, care nu înfundă porii;

3.     Ruperea și stoarcerea coșurilor provocate de acnee pot duce la cicatrici post-acneice;

4.     Aplică măști de curățare a pielii, fie cumpărate, fie făcute în casă.

Fii răbdătoare, concentrează-te pe proces mai degrabă decât pe rezultat și nu ezita să folosești produsele recomandate de noi în acest articol. Evident, este indicat să consulţi un dermatolog, pentru a primi şi un tratament medicamentos, dacă este cazul, și vei vedea că lucrurile se vor rezolva în cele din urmă. Zâmbește și tratează-te corespunzător!

Citit 2652 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2022 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.