Ginsengul, „rădăcina vieții” care ne revigorează fizic și psihic

Ginsengul, „rădăcina vieții” care ne revigorează fizic și psihic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ginsengul, numit deseori „rădăcina vieții”, are un efect pozitiv asupra organismului uman, crescând rezistența acestuia la factorii de stres și stimulând sistemul imunitar.

Ginsengul este cunoscut în medicina chineză de peste 4.000 de ani. Planta este clasificată ca adaptogen, deoarece are un efect pozitiv asupra corpului uman, susține sistemul imunitar și endocrin, ameliorează stresul și acționează și ca un afrodiziac natural.

Utilizarea regulată a ginsengului crește eficiența în timpul efortului fizic intens și prelungit. Rădăcina de ginseng conține peste 200 de substanțe chimice, care au un efect benefic asupra corpului uman. Substanțele active conținute în plantă au activitate antioxidantă și imunostimulatoare, îmbunătățesc starea fizică și psihică a organismului și, în combinație cu tratamentul principal, ajută la combaterea rapidă a bolilor respiratorii.

Utilizarea medicamentelor cu ginseng are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului, inclusiv asupra proceselor de memorare, învățare, concentrare și asociere. Extractele din materiile prime ale acestei plante afectează și metabolismul lipidic, reducând nivelul de colesterol „rău”, crescând, în același timp, nivelul de colesterol „bun”, ceea ce reduce riscul de ateroscleroză. 

În plus, rădăcina de ginseng oferă organismului o serie de alte elemente benefice, cum ar fi: vitaminele C, E și grupa B (B1, B2 și B12); oligoelemente precum fier, magneziu, zinc, molibden și sulf; compuși fenolici; fitosteroli; uleiuri esențiale. Conform numeroaselor studii privind proprietățile extractului de ginseng, acestea au un efect protector atunci când organismul este expus la factori de mediu negativi, cum ar fi radicalii liberi sau radiațiile ionizante.

Preparatele cu ginseng sunt indicate în cazul oboselii, a epuizării psihice și fizice. Există multe rapoarte științifice care confirmă efectele benefice ale acestei plante în situații stresante. Ingredientele active conținute în plantă influențează sistemul nervos, reglând procesele metabolice și restabilind echilibrul fiziologic în organism. 

Rădăcina de ginseng are și efect anticoagulant și stimulează inima. De asemenea, trebuie remarcat faptul că ginsengul s-a dovedit a fi benefic în scăderea nivelului de zahăr din sânge și în reglarea producției de insulină, datorită acțiunii sale asupra glandelor suprarenale. Din acest motiv, în absența contraindicațiilor, produsele pe bază de ginseng sunt adesea recomandate ca adaos la principala terapie medicamentoasă pentru diabet.

În același timp, luarea unor doze prea mari de ginseng poate provoca reacții adverse, cum ar fi: somnolență, cefalee, creșterea tensiunii arteriale, tulburări ale somnului, creșterea nivelului de cortizol. Sunt, însă, și câteva contraindicații pentru utilizarea suplimentelor cu ginseng: hipertensiunea arterială, hipercortisolemia și utilizarea medicamentelor care stimulează sistemul nervos central.

Preparatele cu ginseng nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui. Utilizarea lor trebuie convenită cu un medic în caz de boli cronice sau utilizarea concomitentă de medicamente hipoglicemiante. Utilizarea medicamentelor cu ginseng nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Citit 4862 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 05:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.