Nutriția corectă, la fel de importantă ca geografia și istoria

Nutriția corectă, la fel de importantă ca geografia și istoria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Așa cum învățăm geografie, istorie și biologie, trebuie să învățăm care sunt nutrienții, ce rol au, în ce alimente îi găsim, atrage atenția nutriționistul Mihaela Bilic. Mâncăm în fiecare zi, iar alegerile pe care le facem influențează major funcționarea organismului. Din păcate, adulții și copiii în România mănâncă mult și prost, amintește nutriționistul.

”Generațiile care au suferit în trecut de lipsa mâncării au tendința în prezent să consume în exces, obicei pe care îl transferă și copiilor. Mâncarea este de multe ori semipreparată, sendvișuri sau fast-food, nu se ține cont de cantitate și nici de ritmul meselor. Fiecare mănâncă ce vrea, cat vrea și când vrea. Iar pentru copii este o tragedie, fără disciplină și reguli clare nu putem avea un comportament alimentar echilibrat.

O alimentație echilibrată înseamnă puțin din tot. Deși pare simplu, este greu de pus în practică. O dietă diversificată trebuie să conțină minimum 15 ingrediente diferite în fiecare zi. Înseamnă mâncare gătită, produse proaspete și porții mici. Or, alimentația copiilor este mai degrabă monotonă, abundentă cantitativ, cu un conținut crescut de zahăr și produse ultraprocesate.

Tot la capitolul echilibru intră și cunoașterea senzațiilor alimentare. Copiii trebuie să știe când le este foame și când s-au săturat. Au nevoie și de educație emoțională, să învețe care sunt emoțiile și să nu le confunde cu foamea. Nu în ultimul rând, e nevoie să demontăm miturile alimentare profund înrădăcinate în conștiința părinților. Dieta copiilor presupune un aport de grăsime mai mare decât în cazul adulților și mese mai multe, iar porțiile sunt mai mici. Copiii nu au voie să mănânce degresat sau vegetarian și nici la cură de slăbire nu trebuie puși.

Un stil de viață sănătos înseamnă mai mult decât o alimentație corectă. Dincolo de conținutul farfuriei, ritmul meselor și dimensiunea porției fac diferența. Deprinderea unor obiceiuri sănătoase are loc în copilărie și se bazează pe exemplul personal. Nu poți cere copiilor să mănânce sănătos, dacă restul familiei nu face asta”.

Citit 1983 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2023 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.