Școala iubitorilor de animale. De ce este importantă înregistrarea câinilor în RECS
Foto: Robin Jonathan/unsplash.com

Școala iubitorilor de animale. De ce este importantă înregistrarea câinilor în RECS
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Conform Legii 258/ 2013, câinii de pe teritoriul României care au împlinit vârsta de cel puțin trei luni trebuie identificați cu o metodă recunoscută la nivel național și, ulterior, înregistrați într-o bază de date națională (RECS - Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân). Responsabilitatea îi revine proprietarului de drept al animalului, precum și proprietarilor temporari sau celor care gestionează adăpostul, în funcție de situație.

Modul de identificare recunoscut la nivel național este microcipul, un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la ceafă. Un microcip este asociat unei combinații de 15 cifre, care este unică. Codul microcipului trebuie obligatoriu trecut în carnetul de sănătate, respectiv în pașaport (care este necesar doar dacă ieșiți cu câinele din țară), dar și în RECS. Atenție! Asigurați-vă că, atunci când a făcut inserția microcipului, medicul veterinar l-a și înscris în RECS, altfel acesta este inutil, în cazul pierderii animalului.

RECS este o bază de date națională, gestionată de Colegiul Medicilor Veterinari, ce cuprinde toate datele importante despre câini, dar și despre proprietar (numele complet, adresa, numărul de telefon al acestuia). Cel care va face înregistrarea animalului dumneavoastră este medicul veterinar la care apelați pentru implantarea microcipului; acesta poate accesa RECS oricând, pe baza datelor sale unice de logare și are obligația de a actualiza datele periodic.

Baza de date națională este foarte utilă pentru a ține evidența tuturor evenimentelor importante din viața câinelui - aici vor fi consemnate toate vaccinările antirabice, deparazitările, intervențiile chirurgicale, cum ar fi sterilizarea, precum și decesul. Tot aici va apărea și orice eliberare de acte, cum ar fi cea a pașaportului sau a unui nou carnet de sănătate, în cazul în care primul se pierde sau se deteriorează.

Proprietarul de drept, conform legii, este acela care are un animal căruia i s-a implantat un microcip și care l-a înregistrat în RECS pe numele său. Orice schimbare a proprietarului de drept al animalului trebuie trecută cât mai repede în baza de date, astfel încât această informație să fie mereu actualizată și conformă cu realitatea. Inserția microcipului este obligatorie doar pentru câini, dar poate fi făcută și la pisici, dacă intenționați să ieșiți cu ele din țară și au nevoie de pașaport.

IMPORTANT

  • Câinii neidentificați şi neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân şi sunt tratați conform legislației specifice în vigoare.
  • Ca deținător de câine ești obligat ca, la ieșirea cu acesta în spațiile publice, să ai asupra ta carnetul de sănătate al câinelui.
  • Înregistrarea în RECS este făcută exclusiv de către medicul veterinar. Proprietarul are obligația de a-l notifica pe acesta, în șapte zile, dacă animalul a fost vândut, pierdut, furat, donat sau a murit.
  • La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunțării proprietarului.
Citit 2378 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2023 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.