Școala iubitorilor de animale. Cum trebuie îngrijit un papagal
Foto: Harley Lin/unsplash.com

Școala iubitorilor de animale. Cum trebuie îngrijit un papagal
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pentru mulți dintre noi, ocupați și prinși într-un stil de viață foarte activ, este greu să facem față nevoii de mișcare în afara casei pe care un câine o are. Poate suntem alergici la părul de pisică, iar opțiunile pentru un animal de companie se reduc. Multă lume se orientează către papagali, care sunt prietenoși, amuzanți și pot fi companioni minunați.

În acest articol, vă spunem ce fel de colivie să pregătiți pentru papagalul vostru, ce hrană îi trebuie și cum să îl mențineți sănătos și fericit.

Veți avea nevoie de o colivie curată și spațioasă. Interiorul coliviei trebuie căptușit zilnic cu ziare proaspete sau prosoape de hârtie, iar toate accesoriile, jucăriile, recipientele și vasele de apă trebuie spălate frecvent. De asemenea, ar trebui să existe suficient spațiu pentru ca papagalul să se poată mișca liber. Colivia trebuie să fie suficient de înaltă pentru ca pasărea să-și poată întinde aripile fără să se lovească de părțile laterale și ar trebui să existe, de asemenea, suficient spațiu orizontal. O colivie cu mai multe etaje este de preferat, fiindcă papagalilor le place să se cațere și să exploreze.

Papagalul trebuie să aibă o dietă nutritivă și echilibrată, trebuie să aibă zilnic la dispoziţie o varietate de fructe, legume, pelete și semințe. Alimentele bogate în grăsimi sau zahăr sunt de evitat, fiindcă, în timp, pot duce la obezitate și la probleme de sănătate. Pe lângă hrana tip pelete și/sau semințe, fructele și legumele proaspete sunt indicate. Includeți verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi salata verde și spanacul, precum și fructe și legume viu colorate, cum ar fi merișoare, căpșuni, morcovi, ardei. 

Iată ce fructe și legume sunt recomandate pentru micuțele zburătoare și care sunt interzise.

Fructe permise: prune, mere, pepene galben, piersici, caise, pere, gutui, căpșuni, coacăze, afine, papaya, ananas, cireșe, mango, pepene roșu;

Fructe interzise: avocado, lămâie, grepfrut;

Legume permise: morcovi, gulie, broccoli, conopidă, cartof fiert, salată verde, dovleac, porumb fiert, ridiche, rucola;

Legume interzise: varză, roșii și tulpini de roșii, vinete, fasole, usturoi, ciuperci.

Pentru papagalii de companie, o problemă de sănătate frecventă este smulgerea penelor. Acest lucru poate fi cauzat de plictiseală, stres sau chiar de deficiențe nutriționale. Dacă papagalul începe să-și smulgă penele, este important să îl duceți la veterinar. La sfatul medicului, veți face schimbări în alimentarea păsării ori în mediul și rutina sa, pentru a-i reduce nivelul de stres.

Citit 2086 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 12:40

2 comentarii

  • postat de pisicar si acvarist de muuuulti ani.
    Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 20:48
    89.39.81.***
    anca spinu, respect.
    0
    5
  • postat de invatati sa cresteti aceste animalute si apoi sa le cumparati. sa dai bani e usor.
    Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 19:59
    89.39.81.***
    doamne, imi place acest articol. multi copii pling sa le cumpere parintii perusi, nimfe, broscute. ca si cu acvariile, cu pestii....nu cumparati parinti ce vor copiii daca nu stiti ce va asteapta. ce nevoi au aceste animalute. le omoriti si copiii nu vor asta......nu e greu . trebuie doar sa stii..
    0
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.