Grăsimile sănătoase, de ajutor în funcționarea organismului

Grăsimile sănătoase, de ajutor în funcționarea organismului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Grăsimile sănătoase, precum acizii grași Omega 3, sunt importante pentru o bună funcționare a organismului. Acestea ajută atât la dezvoltarea și funcționarea creierului, dar au și efect antiinflamator. În plus ”cu un strop” de acizi grași și ficatul funcționează mai bine, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic.

”Dacă eliminăm complet grăsimea din alimentație, corpul nostru nu poate funcționa, de la digestie până la sistemul nervos, ficat, ochi și inimă, toate organele sunt dependente de grăsime. Mai ales ficatul, această uzină care produce și elimină lipidele din sânge, are nevoie de grăsime. Și nu orice fel de grăsime, ci de fosfolipide, niște acizi grași esențiali.

Trebuie să știți că membrana tuturor celulelor este formată din fosfolipide, prin intermediul ei se realizează schimburile de nutrienți la nivel celular. O alimentație fără lipide are impact negativ asupra comunicării dintre celule.

Tot fosfolipidele, și în special fosfatidilcolina, intră în compoziția sărurilor biliare care asigură digestia și metabolismul grăsimilor din mâncare. Cu ajutorul ei acizii grași Omega 3 traversează bariera hematoencefalică și ajung la creier, unde sunt utilizați de celulele nervoase”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

”Care sunt sursele alimentare de fosfolipide? Gălbenușul de ou și organele animale, adică ficat, ficăței, rinichi, splină. În secolul 19 un farmacist francez a izolat pentru prima oară lecitina din gălbenușul de ou. În prezent, soia este principala sursă de fosfolipide, care sunt utilizate în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică. Lecitina este agentul de emulsificare care ne permite să obținem maioneză din ou și ulei. O concentrație crescută de fosfolipide din soia găsim în suplimente alimentare, ușor de folosit mai ales când ținem post. Lecitinele sunt prezente în proporție de 70 la sută în gălbenușul de ou și 25 la sută în boabele de soia”, a mai scris nutriționistul.

”Încă din anii '80 s-a arătat efectul pozitiv asupra bolilor neurologice tip Parkinson sau tulburări bipolare. În anul 1994, Comisia germană de Sănătate Publică a aprobat folosirea fosfolipidelor din soia pentru tratamentul colesterolului crescut din sânge. Și bolile inflamatoare sunt ameliorate cu fosfatidilcolină, reduce inflamația peretelui intestinal, iar colita ulceroasă intră în remisie.

Cea mai cunoscută și eficientă utilizare a suplimentelor cu fosfolipide din soia este pentru bolile de ficat în general și hepatita cronică în special. Ficatul se reface și funcționează mai bine când este ajutat de fosfolipide esențiale! Care este doza optimă? Avem nevoie de un gram și jumătate de fosfolipide în fiecare zi, pe care le putem obține din mâncare sau din suplimente alimentare”, a mai scris nutriționistul.

Citit 1302 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.