De ce se sperie câinii de pocnitori și artificii. Școala iubitorilor de animale
Foto: Bogdan Farca - unsplash.com

De ce se sperie câinii de pocnitori și artificii. Școala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Petardele și artificiile care ne atacă în fiecare decembrie au efecte negative asupra sănătății oamenilor, dar și asupra animalelor, avertizează cercetătorii.

Artificiile pot produce sunete de până la 190 de decibeli, cu 110-115 peste limita de 75-80 de decibeli pe care o pot suporta urechile noastre. Spre comparație, artificiile pot produce un zgomot mai puternic decât petardele, focurile de armă (140 de decibeli) și motoarele unor avioane (100 de decibeli), potrivit unor studii ale organizației Animal Ethics. Exploziile artificiilor și petardelor pot provoca pierderea auzului animalelor sau pot duce la apariția tinnitusului (țiuit în urechi). La câinii expuși sistematic la  focuri de armă (cei din dotarea armatei, a forțelor de poliție, a grănicerilor sau cei de vânătoare) s-a observat pierderea ireversibilă a auzului.

Câinii au un auz foarte fin, putând auzi până la frecvențe de 60.000 de hertzi, în timp ce oamenii aud doar până la 20.000 Hz. Sensibilitatea auditivă le este de mare ajutor acestor prieteni ai omului, dar îi face și foarte sensibili la exploziile petardelor și artificiilor. Când sunt expuși la zgomote foarte intense, câinii dau semne de anxietate puternică.

Ca și alte animale, câinii sunt afectați și de alte fenomene care produc sunete puternice, precum furtunile. Însă aceste fenomene naturale sunt însoțite de semne pe care patrupedele le pot percepe. Ele nu pot să anticipeze însă exploziile neașteptate ale artificiilor și petardelor. Câinele meu adult, spre exemplu, simte când urmează să vină o furtună și nu vrea să iasă afară. Asociază însă existența petardelor și artificiilor cu întunericul, refuzând să iasă după ce se întunecă, dar se sperie foarte rău dacă aude o pocnitoare în timpul zilei, când nu se așteaptă ca ea să existe.

Potrivit specialiștilor, teama de aceste zgomote este mai răspândită în rândul câinilor în vârstă.

Simptomele negative ale exploziilor artificiilor la câini:

  • blocaj sau paralizie
  • încercarea necontrolată de a fugi și de a se ascunde
  • tremurat
  • salivare
  • tahicardie
  • lătrat puternic
  • urinare sau defecare necontrolate
  • hiperactivitate
  • vigilență ridicată
  • tulburări gastrointestinale

Toate aceste manifestări sunt semne ale unui disconfort puternic.

Experții au arătat că reacția câinilor la zgomotele artificiilor și petardelor echivalează cu stresul posttraumatic observat la animalele de companie. În episodul viitor, vom reveni cu sfaturi pentru contracararea acestor efecte.

Citit 4199 ori Ultima modificare Vineri, 22 Decembrie 2023 15:17

1 comentariu

  • postat de V
    Miercuri, 27 Decembrie 2023 18:49
    5.13.179.***
    Tin sa multumesc personal politiei, primarului si tuturor celorlalte lipitori politice care, prin incomensurabila si magnifica lor rautate si incompetenta au reusit sa aduca si in Galati, in aceasta luna, spiritul sarbatorilor... din GAZA! Explozii si detonatii, cadou pentru un oras de abrutizati!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.