Cum hrănim câinii, cu hrană uscată sau umedă, pregătită de noi sau industrial? Școala iubitorilor de animale

Cum hrănim câinii, cu hrană uscată sau umedă, pregătită de noi sau industrial? Școala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Există multe controverse legate de modul de hrănire a câinilor, atât între crescători și specialiști, cât și între stăpânii de animale de companie

Unii susțin că hrana uscată, pregătită industrial, este cea mai bună variantă, alții cred că e bine să fie combinată cu hrană umedă, pe când unii susțin că e mai sănătoasă mâncarea pregătită de noi în casă.

În realitate, fiecare variantă este o opțiune bună, precum și oricare combinație dintre cele trei, cu condiția să nu se exagereze.

Câinii sănătoși, care nu se află în perioada de creștere și dezvoltare, nu sunt femele gestante sau care alăptează și au o activitate fizică moderată, fiind ținuți în condiții optime de mediu, au nevoie (în general) de o singură masă pe zi.

Dacă însă câinele face efort fizic susținut, este un câine utilitar aflat în perioada de maximă activitate, este pui sau junior până la șase luni, are afecțiuni ale tractului digestiv care împiedică absorbția nutrienților, sunt indicate între trei și șase mese cu cantități mai mici pe zi.

În ceea ce privește hrana pregătită industrial, țineți cont, în alegerea brandului și sortimentului, care este sustenabil pe termen lung, în raport cu posibilitățile dvs. financiare, întrucât schimbarea frecventă a alimentației nu este de dorit. Dacă animalul mănâncă hrană uscată, introduceți hrană umedă cumpărată sau pregătită în casă de una, două ori pe săptămână, diminuând proporțional cantitatea de mâncare uscată oferită în zilele respective. Dacă animalul mănâncă preponderent hrană umedă, fie din motive de sănătate, fie pentru că o preferă, atenție la igiena dentară. Hrana umedă favorizează apariția tartrului și, implicit, a problemelor de sănătate orală. Asigurați-vă că animalul roade sistematic oase, jucării etc sau că îi dați batoane pentru igiena dinților, pe care le și mestecă, nu le ascunde prin colțuri etc.

Dacă îi pregătiți câinelui hrana în casă, cereți sfatul medicului veterinar și asigurați-vă că o mănâncă în 10-15 minute. Altfel, ca și hrana umană, aceasta se va strica, dacă nu este ținută la frigider. De asemenea, hrana scoasă din frigider trebuie încălzită înainte de a o da câinelui sau lăsată să se răcească, dacă este prea fierbinte. Faceți o listă cu alimentele interzise câinilor și afișați-o la loc vizibil în bucătărie, dacă nu sunteți singura persoană care îi prepară hrana. În acest fel, evitați greșelile și posibilele alimente toxice pentru câini, mai ales pe cele bogate în grăsimi, sare sau zahăr.

Citit 1948 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 13:33

2 comentarii

  • postat de intrebare?
    Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 20:57
    128.127.117.***
    veganii care isi hranesc animalele de companie carnivore cu produse vegane pot fi acuzati de cruzime?
    2
    1
  • postat de CD
    Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 17:09
    89.137.229.***
    Ar fi folositor, un asemena articol și pt pisici!
    1
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.