Cum să te pregătești de un somn bun și odihnitor

Cum să te pregătești de un somn bun și odihnitor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Adoptarea unei rutine zilnice și relaxante te-ar putea ajuta să adormi mult mai repede, întrucât creierul tău știe că e momentul să producă melatonina, potrivit doc.ro. Melatonina este un hormon pe care creierul tău îl produce și care semnalează corpului tău când este timpul să te culci sau să te trezești. Întrucât organismul produce de obicei mai multă melatonină seara, ca răspuns la nivelurile mai scăzute de lumină, te simți foarte obosit seara.

Evită activitățile suprasolicitante - Cu 30-60 de minute înainte de culcare, încearcă să lași deoparte orice activitate și să te concentrezi pe ce crezi că te-ar ajuta să te relaxezi. Așa că în acest timp nu mai încerca să răspunzi la vreun e-mail legat de muncă, să plătești facturile sau să vorbești cu partenerul de cuplu despre problemele care te deranjează.

Bea un ceai calmant - Dacă ai avut o zi agitată și îți dorești să te liniștești mai repede, prepară-ți un ceai cu efecte calmante precum cel de tei, de mușețel sau ceaiul de sunătoare.

Fă-ți o baie detoxifiantă - Potrivit unui studiu recent, o baie caldă sau un duș înainte de culcare te-ar putea ajuta să ai un somn odihnitor. În plus, o baie relaxantă schimbă în câteva minute starea de spirit, așa că merită încercată această metodă de relaxare.

Încearcă aromaterapia - Mai multe studii făcute în domeniu au confirmat efectele relaxante ale aromaterapiei. Folosește, pentru aromaterapie, uleiuri precum cel de lavandă, pentru a te relaxa și pentru a avea un somn liniștit.

Ascultă muzică - Fă-ți un playlist cu piesele preferate și ascultă-l seara, când ajungi acasă, în timp ce pregătești cina sau desfășori alte activități casnice. Ascultatul pieselor preferate poate avea efecte terapeutice, așa că merită să faci o încercare.

Citește - Un roman captivant te va face să îți muți atenția de la toate lucrurile care te stresează, către acțiunea povestită. Asta înseamnă că citind vei reuși să te relaxezi la final de zi, având apoi un somn liniștit și odihnitor.

Fă-ți un masaj - Ideal ar fi să îți facă altcineva un masaj, însă te poți descurca și pe cont propriu. Masează-ți zona umerilor și ceafa, zonele cele mai încordate în momentele tensionate și stresante. Continuă apoi cu masarea tâmplelor sau poate chiar cu masarea tălpilor.

Citit 1052 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2024 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.