Fructele de dud și secretul tinereții fără bătrânețe

Fructele de dud și secretul tinereții fără bătrânețe
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În pragul verii, unele dintre fructele care ne fac cu ochiul sunt dudele. Din păcate, deși dudul este un arbore destul de răspândit la noi în țară, fructele sale sunt cam trecute cu vederea. Ei bine, aflați că dudele sunt o veritabilă comoară de vitamine și compuși extrem de valoroși pentru sănătate.

În primul rând, se cuvine să amintim că, deși este un arbore pe care îl întâlnești chiar și în locuri în care nu te aștepți, fără a avea nevoie de o mare îngrijire, dudul are o origine pe cât de nobilă, pe atât de îndepărtată. Cele mai comune specii sunt dudul alb, originar din Japonia și China, și dudul negru, care vine din Persia. A ajuns în Europa în secolul al XII-lea, iar în România poate fi găsit în special în zonele de câmpie și dealuri joase.

În sfera calităților medicinale, aflați că dudele sunt extrem de benefice pentru organism, datorită conținutului bogat de antioxidanți și a vitaminelor B și K. Ele conțin minerale, calciu, fier, magneziu, potasiu și fosfor.

Resveratrolul, substanța antioxidantă pe care o conțin dudele, este printre cele mai puternice substanțe naturale care combat îmbătrânirea.

Fructele de dud seamănă foarte mult la textură cu murele. Potrivit unor studii, fructele de dud au cel mai mare conținut de resveratrol, compusul care ajută la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive. Același antioxidant îl găsim și în măceșe sau cireșe. Acest compus ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol, protejează creierul și ajută la combaterea bolii Alzheimer, potrivit unor studii.

O calitate demnă de luat în seamă este și aceea că dudele au, alături de fructele de pădure, un conținut caloric dintre cele mai reduse. Ceea ce înseamnă că poți mânca suficiente, pentru doar câteva calorii. Mai exact, 100 de grame de dude au doar 43 calorii.

Pe listă am putea adăuga și alte beneficii. Vitamina K1, conținută de dude, cunoscută și sub numele de filochinonă, este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor. Potasiul este un mineral esențial care poate scădea tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli de inimă. Vitamina E este un antioxidant care protejează celulele și previne îmbătrânirea lor. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, dudele ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, detoxifiind organismul și ajutând la regenerarea celulelor din corp.

Foarte interesant este că, potrivit unor cercetări clinice, fructele de dud pot preveni bolile neurodegenerative legate de vârstă și pot îmbunătăți funcțiile motorii și cognitive. Dudele sunt, de asemenea, capabile să ajute la supraviețuirea celulară, neurotransmisie și îmbunătățirea neuroplasticității. Efectele neuroprotectoare ale dudelor asupra bolilor neurodegenerative sunt legate de fitochimicale precum antocianina, acidul cafeic, catehina, quercetina, kaempferolul și taninul. Potrivit studiului, dudele sunt văzute ca agenți neuroprotectori promițători.

De asemenea, extractul de dud ajută în prevenirea și tratamentul de cancer, a bolilor cardiovasculare, dar are efecte pozitive și asupra bolilor hepatice și a obezității.

Nu uitați, însă, că înainte de a urma o anumită dietă, este indicat să vă consultați cu un medic, pentru alegerea soluțiilor celor mai sănătoase pentru dumneavoastră.

Citit 2578 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iunie 2024 12:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.