Temperaturile au crescut brusc, şi nu doar oamenii suportă cu greu canicula, ci şi animalele de companie, care, în funcţie de rasă, se adaptează mai mult sau mai puţin situaţiei. Ce facem, cum îi ajutăm să treacă peste căldura verii? Iată, în cele ce urmează, câteva sfaturi, sperăm noi utile, pentru prietenii necuvântătoarelor.
În primul rând, încăperile în care animalele stau pe timpul zilei trebuie bine aerisite şi ferite de soarele direct: trageţi obloanele sau draperiile, lăsând totuşi întredeschise ferestrele, pentru ventilaţie. Nu este indicat să lăsaţi animalele întreaga zi în aer condiţionat, mai ales fiindcă funcţionarea neîntreruptă şi nesupravegheată a acestora poate fi problematică, ba chiar periculoasă.
Asiguraţi-vă că animalele au din belşug apă proaspătă, care poate fi răcită, periodic, prin adăugarea a unul, două cuburi de gheaţă. Evitaţi să le daţi animalelor abia venite de afară apă foarte rece, de la frigider.
Oricât de frumos şi irezistibil ar cerşi, nu le daţi animalelor îngheţată, fiindcă aceasta conţine mult zahăr, toxic pentru animale. Dacă totuşi doriţi să le faceţi bunătăţi similare, dar sănătoase, puneţi la congelat bucăţi de fructe ce le sunt permise şi apă. Rezultă o îngheţată la fel de delicioasă, dar sigură, pe modelul folosit în grădinile zoologice. Sau puteţi folosi iaurturi fără fructe şi arome pe care să le îngheţaţi la congelator. Opţiunile care sunt sigure pentru copiii foarte mici sunt, de regulă, sigure şi pentru animale.
Ţineţi cont că unele animale de companie, cum ar fi păsările, de exemplu, se vor îmbăia mai mult în perioada caldă, aşa că şi apa lor trebuie schimbată mai des.
Pentru câini, care au tendinţa de supraîncălzire mai mare decât pisicile, aveţi la îndemână câteva variante. În primul rând, asiguraţi-vă că au acces la locuri umbrite şi cu pardoseală rece, de gresie sau similară. Dacă nu, există varianta covoraşelor răcoritoare, pe care le puteţi comanda online sau le găsiţi în mai toate magazinele care au şi produse pentru animale. Acestea conţin un gel special, sunt plăcute şi moi, păstrând corpul animalului la o temperatură suportabilă. Încercaţi să le aşezaţi acolo unde ştiţi că se duce de regulă câinele să se întindă şi urmăriţi-i comportamentul, încercând să-l încurajaţi şi recompensaţi dacă se aşază acolo.
Nu în ultimul rând, solicitaţi sfatul medicului veterinar înainte de a tunde drastic orice câine. Majoritatea raselor au un strat protector de păr imediat lângă piele, care îi ajută să-şi regleze mai bine temperatura şi care nu ar trebui tuns.