Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câinele nu este invitat la masa de Crăciun!

Cum şi de ce trebuie să ţinem departe câinele de masa de Crăciun ne-a explicat în amănunt medicul veterinar Cornel Gingăraşu. Potrivit specialistului, ultimele cercetări au arătat că digestia câinelui, dar şi a pisicii au devenit foarte sensibile şi foarte selective în sensul că nu mai pot digera o multitudine de alimente de Care omul beneficiază.

„Spus pe scurt, câinele nu este invitat la masa de Crăciun (chiar dacă tânjeşte după aceasta), bucatele tradiţionale fiind prohibite. Grăsimea, tocătura etc. îi pot produce indigestii grave manifestate prin vomă, diaree, leziuni alergice cutanate, deshidratare, insuficienţă hepatică cu alterarea celulei hepatice, spasme biliare şi, să nu o uităm pe «regina» aparatului digestiv, pancreasul cu manifestări clinice mai difuze şi diverse.

Bolile pancreasului sunt declanşate în majoritate de alimentaţia nepotrivită; ne putem gândi la suferinţe pancreatice când apetitul devine capricios, apar episoade de vomă, diaree, dureri abdominale situate în special central, sub «coşul» pieptului. Dacă apar semnele de rău digestiv trebuie luate măsuri cât mai grabnice (regim alimentar special, medicamente, rehidratare etc)”, ne-a explicat dr. Gingăraşu.

Mortal de gustos!

Medicul veterinar a subliniat că, în general, alimentele grase sunt (pentru câine) foarte gustoase, dar şi cele mai periculoase. „Un câine poate muri după ingestia de grăsime ... au fost cazuri de câini care au mâncat slănină şi untură şi care au murit în următoarele 17-24 de ore după ingestie”, a tras alarma dr. Gingăraşu. O atenţie deosebită, spune medicul, trebuie acordată câinilor cu boli cronice, în special digestive (gastrite, colite, hepatite etc) şi celor bătrâni, care au un echilibru relativ instabil al digestiei şi la care semnele de boală apar foarte repede.

„Altă problemă, mai puţin cunoscută este combinaţia dintre o sensibilitate digestivă cu temperatura scăzută a aerului sau apei, aceasta declanşând simptome de o intensitate ridicată şi însoţite de explozia numerică a florei bacteriene patogene din gură, gât, esofag şi intestine. Sunt rase de câini care când mănâncă bunătăţi de Crăciun fac alergii, în special cutanate, şi pe pielea lor apar pete, le cade părul şi se scarpină intens. Prăjelile şi tocăturile sunt pe primul loc la intoleranţele şi alergiile alimentare! Şi încă o dată atenţie la mesele bogate şi deserturile savuroase, cu ciocolată atât de periculoasă la câine sau zahărul care induce hiperglicemie, diabet şi kilograme în plus! Alte alimente care sunt prohibite la câine, deşi la om sunt utilizate, sunt strugurii, stafidele, nucile de Macadamia şi alunele!”, a mai adăugat dr. Cornel Gingăraşu.

Acestea fiind spuse, sănătate maximă şi sărbători fericite atât stăpânilor, cât şi animalelor de companie!

Citit 8945 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2011 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.