ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Cum am putea să TEMPERĂM MIEUNATUL excesiv şi la ore nepotrivite al PISICII

ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Cum am putea să TEMPERĂM MIEUNATUL excesiv şi la ore nepotrivite al PISICII
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător.

Mieunat cu o sută de corzi vocale

Un mieunat rugător ne poate îndupleca să-i oferim pisicii ceva bun de mâncare sau o mângâiere. Dar când un miorlăit aprig ne trezeşte din somn de mai multe ori în aceeaşi noapte, lucrurile se schimbă total. Mai ales că, potrivit specialiştilor, pisicile au o sută de corzi vocale! Din start, trebuie să ştiţi că există pisici vorbăreţe şi pisici mai tăcute.

Guralivele sunt siamezele, birmanezele, în genere rasele orientale, care au ca trăsătură personală mieunatul excesiv. Concret, le place să comunice cu stăpânii, să le povestească tot ceea ce au făcut în cursul zilei, şi chiar răspund cu mieunatul când acesta li se adresează. Cele mai tăcute pisici ar fi, spun specialiştii, cele din rasa Exotic Short Haire.

La întrebarea „De ce miaună pisicile?”, răspunsurile sunt multiple. Un prim răspuns este acela că îşi întâmpină oamenii şi comunică sau le solicită atenţia. Pentru că, trebuie precizat, pisicile adulte nu comunică între ele prin mieunat, ci doar cu oamenii! Pisicile devin vocale pentru a primi mâncare, pentru că se simt singure sau pentru că vor să iasă ori să intre dintr-o încăpere. Potrivit specialiştilor, pisicile bătrâne pot suferi de confuzie mintală sau disfuncţie cognitiva, iar în acest caz miaună când devin dezorientate.

Ce-i de făcut pentru a le tempera

Potrivit specialiştilor, dacă felina devine vocală pentru a beneficia de atenţie, aţi putea da curs dorinţei ei. Numai că s-ar putea să-şi dorească atenţie şi în momente în care chiar nu i-o puteţi oferi! Aşa că încercaţi să-i acordaţi atenţie atunci când e tăcută şi înfrânaţi-vă tentaţia de a ţipa la ea sau de a de a o pedepsi!

Dacă mieunatul este cauzat de singurătate, luaţi-i un tovarăş de companie sau aduceţi unul în vizită.

Dacă miaună pentru a primi hrană sau delicatese, dezobişnuiţi-o, oferindu-i masă şi gustări la ore fixe.

Mieunatul ar putea fi justificat de faptul că animalul vrea să părăsească sau să intre într-o încăpere. Sau să iasă afară, dacă este obişnuită. În acest caz cea mai bună soluţie ar fi o uşiţă specială pentru ea.

Dacă vocalizele îi aparţin unui motan necastrat, e pentru că simte mirosul unei femele în călduri. Sterilizarea ar fi, în acest caz, soluţia.

Deşi nu s-a aflat cauza exactă a acestui comportament al pisicii, există situaţii în care acesta este cauzat de surzire sau de senilitate, mai ales dacă pisica este mai bătrână. Acest tip de chemare tristă, asociată cu ture de alergare prin casă, cu blana zburlită pe spate, pot fi şi semne ale prezenţei unei condiţii fizice numita hyperestezia felină.

Potrivit specialiştilor, dacă dintr-o data pisica începe să miaune fără încetare, un consult veterinar este obligatoriu!

Sursa foto: superpisi.ro

Citit 6778 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.