ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Fumul de ţigară, un pericol şi pentru sănătatea câinilor

ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Fumul de ţigară, un pericol şi pentru sănătatea câinilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători. Cu riscul de a-i supăra o dată în plus pe stăpânii fumători, vom continua subiectul început deja despre riscurile la care sunt supuse animalele de companie expuse fumului şi scrumului de ţigară. Reamintim că am pornit de la concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, privind consecinţele fumatului asupra animalelor de companie, studiu dezbătut în presa naţională şi internaţională, la finele anului trecut.

Cancerul şi fumatul

Dacă fotografiile şi avertismentele privind cancerul de pe pachetele de ţigări nu vă sperie, atunci poate vi se par mai convingătoare constatările cercetătorilor şi medicilor veterinari. De pildă s-a descoperit, în testiculele câinilor (castraţi) care trăiesc într-o gospodărie în care se fumează, o genă marker pentru celulele deteriorate. Aceasta genă este modificată în unele tipuri de cancer la câine!

Statisticile spun că un câine care trăieşte într-o casă de fumători prezintă un risc de 60 la sută să dezvolte cancer pulmonar. Iar cele mai expuse rase sunt Shih-Tzu, Papillon, Mops şi Bulldog. La fel de periculos este şi cancerul nazal provocat de fumatul pasiv. Expuse sunt atât rasele cu botul lung, cât şi cele cu botul scurt. La primele, tractul respirator fiind mai lung, substanţele toxice din fumul de ţigară sunt captate abundent la acest nivel, iar în cazul câinilor cu bot scurt, căile respiratorii mai scurte au capacitate redusă de filtrare a agenţilor cancerigeni, care ajung mai repede în plămâni! PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI

Citit 2854 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.