ATENȚIONAREA MEDICULUI: ”Expunerea prelungită la soare poate cauza riduri”
Foto: Sursa foto: Internet

ATENȚIONAREA MEDICULUI: ”Expunerea prelungită la soare poate cauza riduri”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ridurile reprezintă o problemă medico-estetică, iar tratamentele nu trebuie prescrise la întâmplare, de oricine


Una dintre cele mai mari probleme ale îmbătrânirii este reprezentată de riduri. Ridurile se prezintă ca o cută sau ca un şanţ în piele, care se formează din cauza acţiunii musculaturii situate imediat sub aceasta sau din cauza ptozei (fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ - n.r.) gravitaţionale. Odată cu vârsta, numărul de celule epidermice scade cu 10 la sută cu fiecare decadă ce trece, dermul se subţiază şi scade producţia de colagen, concomitent cu distrugerea fibrelor de elastină. Numărul glandelor sebacee scade, ceea ce duce la accentuarea tendinţei pielii de a se usca. Toate aceste fenomene se produc concomitent cu alterarea procesului de reparare a pielii.

"Cauzele care duc la apariţia ridurilor sunt următoarele: expunerea prelungită la soare pe parcursul vieţii, lipsa consumului de lichide, tenul deshidratat şi tenul uscat, moştenirea genetică, vârsta înaintată, scăderea producţiei de acid hialuronic şi de colagen, scăderea producţiei de sebum şi variaţiile de greutate. Toţi aceşti factori duc, în timp, la apariţia ridurilor. În principal, sunt două categorii de riduri: cele dinamice şi cele statice, la care se adaugă ridurile falduri, care sunt de fapt nişte riduri foarte adânci", a explicat prof. dr. Valeriu Ardeleanu, medic chirurg şi estetician.

Diferenţa între aceste tipuri de riduri

În primul rând, diferă modul lor de formare, explică specialistul citat. Ridurile dinamice apar ca urmare a acţiunii muşchilor mimicii, aflaţi sub pielea feţei. Aceştia, din cauza acţiunii prelungite, nu se mai relaxează complet, ceea ce duce, în timp, la apariţia ridurilor. Aceste riduri sunt caracteristice etajului facial superior, adică ridurile de pe frunte, ridurile din jurul ochilor, aşa numita ‘’labă de gâscă’’, şi ridurile glabelare, adică cele de la rădăcina nasului, dintre sprâncene. Aceste riduri pot să apară şi la vârste tinere. Ridurile statice, apar odată cu înaintarea în vârstă ca o consecinţă a gravitaţiei.

"Odată cu vârsta, muşchii feţei îşi pierd tonusul şi elasticitatea, astfel că, sub acţiunea gravitaţiei, obrajii cad, definind ptoza facială, având drept consecinţă apariţia ridurilor statice. Un tip particular de riduri statice sunt cele de pe obraji, care sunt consecinţa, în principal, a deshidratării tenului sau apar pe un ten uscat. În al doilea rând, tratamentul acestor riduri diferă foarte mult", a adăugat prof. dr. Ardeleanu.

Cum pot fi prevenite

În ziua de astăzi, există metode de prevenţie a ridurilor. În primul rând, trebuie evitate expunerile la soare. Trebuie băute suficiente lichide, iar folosirea cremelor cu factor de protecţie solară, folosirea cremelor profesionale de hidratare şi protecţie, precum şi menţinerea unei greutăţi constante sunt foarte importante.

"În al doilea rând, să încercăm fiecare să ne controlăm mimica şi să evităm anumite expresii care duc la apariţia ridurilor, precum statul încruntat. Atenţie, şi scăderea acuităţii vizuale, şi nepurtarea unor ochelari duc la apariţia ridurilor din jurul ochilor şi de la nivelul glabelei. Dincolo de aceste procedee simple, astăzi putem face o profilaxie a ridurilor cu ajutorul unor aparate medicale sau a unor substanţe, precum acidul hialuronic. Din păcate, ca în orice sector de activitate, există pe piaţă şi aparate fără rezultate, creme fără efecte vizibile şi centre de cosmetică care se consideră clinici medicale. Rezultatul este pierderea încrederii populaţiei în aceste metode de prevenţie şi, totodată, de tratare a ridurilor. Însă vă asigur că există metode de prevenţie a ridurilor", a concluzionat sursa citată.

AFLĂ ȘI cum apare şi cum poţi preveni, în sezonul de vară, CANCERUL DE PIELE

Citit 3397 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2016 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.