Vine valul de CANICULĂ! SFATURILE MEDICILOR pentru a trece cu bine de zilele toride

Vine valul de CANICULĂ! SFATURILE MEDICILOR pentru a trece cu bine de zilele toride
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii la soare în intervalul orar 11,00 - 18,00


Temperaturile de astăzi şi din următoarele zile tind către valori caniculare, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie. În consecinţă, Ministerul Sănătăţii (MS), prin intermediul direcţiilor judeţene de sănătate publică, recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor, pentru a preveni eventualele situaţii neplăcute cauzate de vremea toridă.

Medicii subliniază că, în perioada caniculară, sunt recomandaţi cel puţin doi litri de lichide pe zi, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Astfel, specialiştii indică băutul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. În plus, medicii recomandă populaţiei să mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepenele galben sau roşu, prunele, castraveţii, roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, care de asemenea ajută la hidratarea organismului.

Alcoolul şi cafeaua deshidratează organismul

"Nu trebuie băut alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină: cafea, ceai, cola sau a sucurilor răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea au de asemenea un rol diuretic, ce poate conduce la deshidratare. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală”, transmite MS, într-un comunicat de presă.

De asemenea, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi recomandă evitarea expunerii la soare, în zilele caniculare, în intervalul orar 11,00-18,00. În cazul în care totuşi este absolut necesar să ieşiţi afară, trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Bolnavii cronic, cei mai expuşi

În cazul în care aveţi de mers o staţie sau două cu autobuzul, medicii recomandă ca, mai degrabă, distanţa respectivă să fie parcursă pe jos, pe la umbră.

În privinţa aparatelor de aer condiţionat, trecerea bruscă de la cald la rece le poate cauza anumite probleme de sănătate în special persoanelor care suferă de boli cronice cardiovasculare sau de plămâni. De aceea, în cazul în care intraţi într-o clădire unde funcţionează aerul condiţionat este bine să petreceţi un minut sau două de acomodare în holul respectivei clădiri.

Medicii cardiologi au un sfat şi pentru bolnavii de inimă. Aceşti pacienţi trebuie să meargă în mod regulat la medic, pentru eventuale modificări ale schemei de tratament.

Citit 6131 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2016 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.