Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
2 comentarii

În urma tragediei recente de la blocul G5, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi recomandă gălăţenilor să acorde o atenţie deosebită aparatelor care funcţionează pe bază de gaze naturale, ei fiind direct responsabili pentru întreţinerea şi exploatarea acestora.

Pompierii atrag atenţia asupra faptului că este interzis dormitul în încăperi cu focul deschis sau în încăperi cu aparate de utilizare nelegate la coşul de fum (reşou, aragaz etc.). Focul nu va fi lăsat nesupravegheat la aparatele neautomatizate. În cazul în care aparatul de utilizare nu este etanş sau nu are tiraj, focul nu va fi aprins. Totodată, trebuie asigurată o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă. În cazul în care se constată lipsa tirajului, nu se aprinde focul decât după efectuarea lucrărilor necesare, de către o firmă autorizată.
Totodată, dat fiind riscul major de producere a unor evenimente tragice, ca urmare a manevrării necorespunzătoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere al arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz. Dacă se simte mirosul specific de gaz trebuie stinse imediat toate focurile, se deschid uşile şi ferestrele, nu se manevrează aparate electrice, nu se aprinde/stinge lumina şi se anunţă dispeceratul furnizorului de gaz.
“Pentru o utilizare în condiţii de siguranţă a gazelor naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi solicită consumatorilor să acorde o deosebită atenţie ventilării/aerisirii încăperilor în care se găsesc instalaţii de gaz; să nu folosească nici un fel de alt combustibil (lemn, deşeuri, hârtie, materiale plastice etc.) în instalaţiile de gaz, deoarece acestea pot duce la deteriorarea arzătoarelor şi la înfundarea coşurilor de fum. Aceste deteriorări pot să ducă, la rândul lor, la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau chiar explozii. Consumatorii nu trebuie să verifice cu flacără etanşeitatea instalaţiilor de gaze  naturale”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
De asemenea, verificarea instalaţiei de utilizare a gazelor naturale este obligatorie, iar lucrările, atât cele de montare a unor astfel de instalaţii, cât şi cele de înlocuire a unor piese, trebuie făcute numai de specialiştii de la agenţiile autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei.

Citit 9313 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 17:10

2 comentarii

 • postat de Emanuel Sâmbătă, 15 Aprilie 2017 13:15 83.40.187.*** Link la comentariu
  2
  3

  Buna ziua, eu as vrea sa stiu cum se asigura o ventilare permanente in incaperile unde functioneaza centralele termice neetanse sau aparatele de consum cu flacara libera, in ultimul caz, aragazele? Asa dupa cum spune legislatia trebuie sa existe doua orificii de ventilatie, in cazul aparatelor cu flacara deschisa.
  Cui i s-a spart peretele in doua locuri (sus si jos) pentru a avea ventilatie,cand a montat gaz in casa?
  Asta o spun din experienta, pentru ca atunci cand au instalat parintii mei o centrala, am intrebat instalatorii daca nu trebuie facuta si o ventilatie, tinand cont ca era vorba de aragaz (flacara deschisa-este nevoie de ventilatie) si o centrala térmica etansa (flacara inchisa-nu este nevoie de ventilatie). Spre surprinderea mea, raspunsul lor a fost "-Doar nu vrei sa-i sparg omului peretele" Cand au venit inspectorii de la gaz au spus ca totul este bine si au semnat incheierea lucrarii. Fara cuvinte. Concluzia puteti sa o trageti voi.
  Pe de alta parte instalatorii nu au vrut sa monteze teava pentru aragaz pe sub pervazul geamului din doua motive,
  Pe pervaz de regula se pun flori si udandu-le este posibil ca apa sa se scurga pe teava iar aceasta sa oxideze.
  Al doilea motiv este ca daca sunt copii in casa, posibil sa se agate de teava.
  Salutari tuturor

  Raportează
 • postat de Highlander Luni, 03 Aprilie 2017 22:05 5.13.175.*** Link la comentariu
  3
  9

  Apropos de acest articol, as dori sa ne explice domnul primar cum si unde si-ar putea monta centrale termice de apartament cei ce locuiesc in micro 19 la L-uri Pe str.Costache Conachi ?!?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.