Atenţie la instalaţiile de gaz metan | Reguli care pot evita o tragedie

Atenţie la instalaţiile de gaz metan | Reguli care pot evita o tragedie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În urma tragediei recente de la blocul G5, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi recomandă gălăţenilor să acorde o atenţie deosebită aparatelor care funcţionează pe bază de gaze naturale, ei fiind direct responsabili pentru întreţinerea şi exploatarea acestora.

Pompierii atrag atenţia asupra faptului că este interzis dormitul în încăperi cu focul deschis sau în încăperi cu aparate de utilizare nelegate la coşul de fum (reşou, aragaz etc.). Focul nu va fi lăsat nesupravegheat la aparatele neautomatizate. În cazul în care aparatul de utilizare nu este etanş sau nu are tiraj, focul nu va fi aprins. Totodată, trebuie asigurată o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă. În cazul în care se constată lipsa tirajului, nu se aprinde focul decât după efectuarea lucrărilor necesare, de către o firmă autorizată.

Totodată, dat fiind riscul major de producere a unor evenimente tragice, ca urmare a manevrării necorespunzătoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere al arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz. Dacă se simte mirosul specific de gaz trebuie stinse imediat toate focurile, se deschid uşile şi ferestrele, nu se manevrează aparate electrice, nu se aprinde/stinge lumina şi se anunţă dispeceratul furnizorului de gaz.

“Pentru o utilizare în condiţii de siguranţă a gazelor naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi solicită consumatorilor să acorde o deosebită atenţie ventilării/aerisirii încăperilor în care se găsesc instalaţii de gaz; să nu folosească nici un fel de alt combustibil (lemn, deşeuri, hârtie, materiale plastice etc.) în instalaţiile de gaz, deoarece acestea pot duce la deteriorarea arzătoarelor şi la înfundarea coşurilor de fum. Aceste deteriorări pot să ducă, la rândul lor, la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau chiar explozii. Consumatorii nu trebuie să verifice cu flacără etanşeitatea instalaţiilor de gaze  naturale”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

De asemenea, verificarea instalaţiei de utilizare a gazelor naturale este obligatorie, iar lucrările, atât cele de montare a unor astfel de instalaţii, cât şi cele de înlocuire a unor piese, trebuie făcute numai de specialiştii de la agenţiile autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei.

Citit 11456 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.