Calculatoarele au ajuns în două treimi dintre locuinţele românilor

Calculatoarele au ajuns în două treimi dintre locuinţele românilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ponderea gospodăriilor care au calculator acasă a fost de 65,6 la sută, în anul 2017, iar a celor care au acces la reţeaua de internet acasă a fost de 68,6 la sută, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în funcţie de mediul de rezidenţă s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 75,9 la sută sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporţia acestora este de numai 51,9 la sută.

Din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferenţe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50 la sută şi 70 la sută din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepţia regiunilor Bucureşti-Ilfov (82,6 la sută), Vest (73,2 la sută) şi Nord-Vest (72 la sută). Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (57,8 la sută) şi Sud-Muntenia (58,6 la sută).

În anul 2017, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, 72,5 la sută au folosit cel puţin o dată un calculator.

Pe medii de rezidenţă, frecvenţa utilizării calculatoarelor înregistrează diferenţe semnificative în mediul urban faţă de cel rural, astfel numărul de persoane care folosesc calculatorul în mediul urban este de aproape 1,7 ori mai mare faţă de cel al utilizatorilor din mediul rural.

Proporţia bărbaţilor utilizatori de calculatoare este puţin mai mare decât cea a femeilor, 73,8 la sută faţă de 71,3 la sută. Ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-34 ani (91,5 la sută) folosesc calculatorul, în timp ce doar 44,8 la sută dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani au utilizat calculatorul.

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în anul 2017, mai mult de două din trei gospodării din România (68,6 la sută) au acces la reţeaua de internet de acasă. Faţă de anul 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 3,6 puncte procentuale.

Citit 974 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2017 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.