Şi şomajul poate fi un lux

Şi şomajul poate fi un lux
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un gălăţean ridică lunar, de la AJOFM, o indemnizaţie de aproape 2.000 de lei * Încă unul primeşte peste 1.500 de lei lunar * Din nefericire, doar aproximativ 423 de persoane au indemnizaţii mai mari de 600 de lei *

E o realitate de necontestat - numărul şomerilor gălăţeni creşte de la o lună la alta şi ajunsese, la finele lui august, la 21.848, dintre care 8.474 indemnizaţi.  Nu vă gândiţi, însă, că toţi cei ajunşi în şomaj sunt nevoiţi să îşi întindă banii de azi pe mâine, cu toate că, spunem noi, multe depind aici şi de stilul de viaţă al şomerului.

Am aflat ieri, în urma unei discuţii cu directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Elena Grosu, că cea mai mare indemnizaţie de şomaj acordată în judeţul nostru este de 1.969 de lei lunar. O cifră impresionantă, am putea spune, comparativ cu cuantumul celor mai multe indemnizaţii.

După calculele noastre, această indemnizaţie ar putea-o primi, spre exemplu, un gălăţean care a cotizat circa 20 de ani şi al cărui salariu brut în ultimele 12 luni înainte de disponibilizare a fost de circa 15.000 de lei lunar.

În ceea ce priveşte numărul total de şomeri gălăţeni care primesc o indemnizaţie lunară de peste 1.500 de lei, procentul oferit de AJOFM a fost de 0,032 la sută din numărul total de şomeri indemnizaţi în luna august. Ar fi vorba despre doar doi gălăţeni, după calculele noastre, deci mai putem vorbi de încă o indemnizaţie de şomaj "exotică", pe lângă cea de aproape 2000 lei 

„Trebuie, însă, să privim şi din celălalt punct de vedere. Persoanele respective au cotizat şi, potrivit legii, au dreptul la indemnizaţie. Şi chiar dacă, în anumite cazuri ei nu trăiesc din acest ajutor de şomaj, este posibil ca şi eventualele afaceri de familie să nu meargă tocmai bine, pe vreme de criză”, a precizat directorul coordonator al AJOFM.

În aceeaşi manieră am putea aprecia că 5 gălăţeni (0,065 la sută) primesc indemnizaţii mai mari de 1.400 de lei, iar alţi 9 (0.11 la sută) ridică mai mult de 1.300 de lei lunar.

Peste 30 de şomeri din judeţul Galaţi (0, 36 la sută) au indemnizaţii mai mari de 1.000 de lei lunar. 

Din păcate, la polul opus sunt mult mai mulţi oameni, pentru că doar  423 dintre cei 8.478 de şomeri indemnizaţi beneficiază, în prezent, de indemnizaţii mai mari de 600 de lei.

Citit 929 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.