Cum nu au vandalizat gălăţenii cimitirul sovietic

Cum nu au vandalizat gălăţenii cimitirul sovietic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A căuta acul veninos în carul cu fân al Armatei Roşii *

Marţi, presa centrală a preluat de la NewsIn un nou comunicat al  Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care acuza autorităţile române că vandalizarea Monumentul Soldatului Sovietic de la Bucureşti are şi rădăcini… gălăţene:  "este evident că autorii acestei acţiuni au fost stimulaţi de nesancţionarea celor care au distrus monumentul militar sovietic de la Iaşi şi au vandalizat cimitirul militar sovietic din judeţul Galaţi (s.n.)".

De la început, constatăm că nu există niciun… cimitir militar sovietic „din judeţ”. Dar un sector al sovieticilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi chiar un monument există într-adevăr şi în municipiul Galaţi, mai precis în partea dreaptă a cimitirului „Eternitatea”…

Nu s-a plâns nimeni la Galaţi

Am vorbit cu directorul Administraţiei Domeniului Public, Eduard Grosu, cel care are în administrare şi cimitirele gălăţene. „Sigur, la  «Eternitatea» este şi un sector al militarilor sovietici, dar este bine îngrijit! Nu s-a raportat niciodată vandalizarea mormintelor sau a monumentului. Nu s-a plâns nimeni la Galaţi”.  

Am descins totuşi ieri, şi noi,  pe aleile cimitirului şi am luat la rând toate sectoarele militarilor străini înmormântaţi aici: sovietici, germani, francezi (inclusiv câţiva algerieni), români… Chiar şi monumentul italienilor.

Nicăieri, nici urmă de vandalizare! Dar poate că s-a întâmplat mai demult şi s-au îndreptat deja răutăţile făcute: cu un singur poliţist comunitar pe tură, e imposibil să nu mai fure careva marmură sau, aşa cum s-a întâmplat acum vreo trei mandate, plăcile de bronz de la sectorul militarilor germani de la „Eternitatea”.

E ceva adevărat. Dar…  pe invers!

La faţa locului, găsim un obelisc de beton cu stea roşie în vârf, cu secera şi ciocanul şi inscripţia: „Glorie eternă ostaşilor Armatei sovietice care şi-au dat viaţa în lupta pentru eliberarea oamenilor din robia fascistă”.

Scrie şi  în ruseşte, nu ştim ce. Monumentul – întreg şi bine întreţinut. Crucile – la locul lor, vizibil întreţinute.

Cum aveam să aflăm că urmaşii acestor nefericiţi nu au fost văzuţi pe aici, trebuie să dăm notă bună administraţiei cimitirului. Chiar dacă într-un colţ s-au adunat niscai gunoaie, mai sunt tufe rebele,  dar este mult gunoi de adunat din acest cimitir de 24 de hectare, cu o echipă de numai câţiva oameni!

„Da, am primit chiar şi în scris de la Consulatul Federaţiei Ruse la Constanţa… Dar pentru a ne felicita pentru modul în care am avut grijă de monument şi de morminte. Iar pentru fiecare 25 octombrie (aniversarea Revoluţiei din Octombrie, n.red.) curăţim toate parcelele”, ne-a spus administratorul cimitirului, Zamfiriţa Ilie.

„Consulul ne-a lăsat şi cartea de vizită”, adaugă Adrian Serghi, şeful de serviciu care răspunde de cele trei cimitire gălăţene. „Noi am văruit toate monumentele, am dat cu roşu…”

Vorbim despre reacţia Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti şi intră în vorbă unul dintre preoţii gălăţeni care au participat acum doi ani la sfinţirea cimitirului de la Ţiganca, Republica Moldova, unde zac mulţi soldaţi români căzuţi acolo în 1941. Sovieticii răseseră cimitirul şi făcuseră deasupra o fermă. Acum, că s-a refăcut cimitirul creştineşte, ne-a povestit părintele, „în noaptea de după eveniment au dat foc la tot cimitirul, cu cruci de marmură, cu o biserică de lemn maramureşeană, cu o poartă frumoasă…”

Nici la Tecuci

Insistăm, totuşi. Întrebăm şi la Tecuci, pe primarul municipiului, Eduard Finkelnstain, care confirmă că o secţiune a cimitirului găzduieşte ostaşii sovietici chir lângă sectorul soldaţilor români. „N-a vandalizat nimeni nimic la noi. Niciodată! Ba chiar ne-a mulţumit consulul rus de la Constanţa, pentru că n-am făcut diferenţă între militarii noştri şi ai lor.”

Generalul vechi de la Valea Mărului

Auzisem de la unul dintre cei pe care i-am întrebat ieri de cimitire şi monumente, de un monument rusesc tocmai la Valea Mărului. Primarul comunei, Virgil Doca, s-a bucurat de întrebare:

„Bine că mă întreabă cineva - am scris la zeci de autorităţi din Rusia şi numai de la Sankt Petersburg, de la Muzeul Suvurov, am primit un răspuns. Am scris, sigur, şi la Ambasada Rusiei, la Ambasada Austriei… Se pare că nu interesează pe nimeni de la ei…”

Păi, fiind vorba despre un personaj mort la 1770, care sigur n-a fost comunist… Dar, oricum, n-a fost nici el vandalizat. Statuia lui Alexandr Vasilievici Engelhardt va fi chiar clasificată, prin stăruinţa primarului, pe lista monumentelor istorice. Deocamdată, Engelhardt „locuieşte” în curtea unui cetăţean. La adăpost de orice vandal.

În final, ne-am adresat prefectului Claudiu Brânzan, întrebându-l dacă a existat vreo plângere de undeva că în judeţ s-au vandalizat morminte sau vreun monument sovietic. „Nu, n-am auzit de aşa ceva”, ne-a asigurat şi prefectul.

Deci, rămâne ca în povestea cu tipul despre care se spunea că a primit o Volgă de la stat. Şi, după o cercetare, s-a constatat că nu fusese vorba despre un automobil, ci despre o bicicletă, care nu-i fusese dată, ci luată…

Explicaţie foto:

1 - Mormintele sunt bine întreţinute de o…. eternitate la „Eternitatea”; scuzaţi doar gunoaiele din colţ – Primăria face economie de criză cu angajaţii

2 - Adrian Serghi, şeful cimitirelor,  ne asigură că sovieticii nu au fost jigniţi

Citit 1606 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.