Atenţie la alergiile alimentare

Atenţie la alergiile alimentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alergiile la alimente apar în momentul în care sistemul imun al celui care le consumă reacţionează la anumite substanţe ajunse în organism în urma ingerării. Copiii sunt cei mai expuşi alergiilor de acest fel, poate şi din cauză că nici sistemul lor imun, nici cel digestiv nu sunt pe deplin dezvoltate. În genere, se consideră că până la 8 la sută dintre copii şi 2 la sută dintre adulţi pot prezenta o alergie alimentară.

Produse cu factor de risc

Ouăle, grâul, laptele, soia, arahidele şi peştele sunt, printre altele, produse care le pot provoca celor mici alergii. Uneori, copiii care sunt încă alăptaţi pot reacţiona negativ şi în cazul în care mama consumă aceste alimente. De regulă, în intervalul de vârstă 3-5 ani, copiii se vindecă de alergiile la ouă, lapte, grâu şi soia. Mult mai rare sunt cazurile în care cei mici scapă de alergiile la arahide şi peşte.

În cazul adolescenţilor şi adulţilor, cele mai multe reacţii alergice se întâlnesc după consumul de peşte, migdale şi crustacee. Potrivit specialiştilor, cu cât un aliment este consumat pe scară mai largă într-un spaţiu geografic, cu atât numărul celor care suferă de alergii de pe urma sa creşte. Astfel, un număr relativ mare de consumatori alergici la orez se regăseşte în Japonia, la fel cu şi mulţi dintre nord-europeni sunt alergici la peşte.

Simptome şi precauţii

De multe ori, persoanele care au mâncat un produs la care sunt alergice suferă de crampe, senzaţie de greaţă şi chiar vărsături. De asemenea, pot apărea: urticarie, tuse, respiraţie şuierătoare, mâncărimi la nivelul nasului şi secreţii nazale abundente, strănut şi dificultăţi în respiraţie.

Specialiştii spun că cel mai bun tratament al alergiei este evitarea alimentelor care o provoacă. Alergiile uşoare pot fi tratate şi cu antihistaminice. Totuşi, părinţii trebuie să aibă foarte mare grijă ca cei mici să nu consume alimentele care le fac rău, pentru că, la vârste fragede, chiar şi o cantitate mică de alergen poate duce la declanşarea unei reacţii anafilactice care să îi pună copilului viaţa în pericol.

Cel mai bine ar fi ca pacient cu alergii alimentare să se prezinte la medic pentru ca acesta să îi poată recomanda o serie de investigaţii specifice, în vederea stabilirii stării sale de sănătate şi a riscurilor asociate cu consumul respectivelor mâncăruri. În acest fel, surprizele neplăcute ar putea fi evitate.

Citit 981 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.